Jak naučit psa na vodítko? Už se vám nebude plést pod nohy, ani tahat

Pes by vám měl ideálně chodit po levém boku
  |   zajímavost

Celá řada lidí doufá v to, že se jejich pes naučí chodit na vodítku bez jakéhokoliv tréningu, to je ale chyba. Učený člověk z nebe nespadl a to samé lze říci i o psech. Ačkoliv mají spoustu vrozených instinktů a vzorců chování, chození na vodítku mezi ně rozhodně nepatří. Naštěstí je ale poměrně jednoduché to vašeho domácího mazlíčka naučit.

S tréninkem chůze na vodítku bychom rozhodně neměli otálet. Pes, který tahá za vodítko, plete se pod nohy a běhá ze strany na stranu, je nebezpečný pro jeho páníčka, ostatní chodce, ale i sám pro sebe.

Co si před tréninkem připravit?

Nejdříve je nutné vašemu psovi pořídit obojek, který mu bude sedět tak, jak má, a odpovídající vodítko.

Rozhodně si také nezapomeňte připravit nějaké pamlsky jako odměnu.

Ideální je také používat klikr nebo jiný ukazatel dobrého chování. Místo klikru můžete použít i jen pozitivní slova, stačí jen, když v daný moment řeknete "dobře" nebo "ano". Klikr nebo pozitivní slova používejte vždy společně s odměnou.

Postupujte pomalu

Ať už se chystáte začít s tréninkem malého štěněte, nebo dospělého psa, je nutné s výcvikem postupovat "pomalu, ale jistě". Ideální je začít spíše s kratšími, ale pozitivními lekcemi a velkou dávkou trpělivosti.

Netahejte za vodítko

Pokud chcete svého pejska odnaučit tahání za vodítko, rozhodně toho nedocílíte tak, že budete za vodítko tahat vy.

Stačí jen zpozorovat moment, kdy se váš cvičenec bude chovat tak, jak chcete, a okamžitě ho odměnit. Dokonce i pokud se vám zdá, že váš pes tahá za vodítko neustále, není tomu tak. V takovém případě jen stačí využít momentu, kdy se otočí za sebe a přestane tahat, a to dokonce i jen na několik vteřin. V takové chvíli na nic nečekejte, okamžitě mu dejte pamlsek a zároveň použijte i ukazatel dobrého chování, aby si na něj zvykl.

Pokud váš pes vodítko neustále napíná, musíte mu dát také jasně najevo, že se tímto způsobem nikam nedostane.

V momentě, kdy si všimnete, že za vodítko tahá ve snaze vás popohnat, zastavte. Váš čtyřnohý kamarád si toho, že jste zastavili, nemusí hned všimnout, je proto důležité tak nějakou dobu zůstat, a to do té doby, dokud buď nepřestane tahat, nebo se na vás neotočí. V tom momentě ho zároveň i odměňte pamlskem a klikrem či pozitivním slovem dle vašeho výběru.

Váš cvičenec si tak postupem času uvědomí, že taháním za vodítko cestu neurychlí, spíše naopak.

Naučte ho chodit po levé straně

Jedním z nejhorších psích zlozvyků je neustálá změna stran při chůzi na vodítku. Pes by vám měl zkrátka chodit po boku, tradičně po levém. Neustálým pobíháním ze strany na stranu může způsobit, že o něj zakopnete a zraníte buď sebe, nebo vašeho mazlíčka.

Naučit psa chodit po boku je naštěstí poměrně jednoduché.

  1. Snažte se vodítko, na kterém máte psa připoutaného, zkrátit tak, aby nemohl místo po vašem boku opustit. Dejte si ale pozor, abyste ho za vodítko netahali.
  2. Zároveň ho na místo po vašem boku lákejte pomocí pamlsků za dobré chování.
  3. S pamlsky pokračujte po celou dobu, co se bude držet u vašeho boku, a postupně interval mezi jednotlivými odměnami prodlužujte.

Zdroj: Nylabone

KAM DÁL: Vyhněte se sušení prádla v koupelně. Jaké místo je naopak ideální?

Klíčová slova:
pes