Jak zastavit padání vlasů? Absence bujné kštice může mít často jen jediný důvod

Za řídnutí vlasů může v některých případech pouze stres
  |   zajímavost

Pokud máte problémy s řídnutím vlasů, nezoufejte. Jedné z nejčastějších příčin padání vlasů lze totiž poměrně jednoduše předejít. Dokonce k tomu ani nepotřebujete žádné drahé přípravky!

Existuje hned několik důvodů, které mohou způsobit nadměrné vypadávání vlasů. Jeden z nich je ale s tímto nepříjemným fenoménem spojován mnohem častěji než většina ostatních. Jde přitom o poměrně běžnou součást každodenního života. Není ale snadné si uvědomit, jaký na nás má efekt. Naše tělo totiž na tento faktor reaguje se zpožděním. Řeč je o stresu.

Výzkumy dokazují, že u velkého množství lidí může za nadměrné vypadávání vlasů právě stres. Naštěstí lze ale tyto negativní dopady na naše tělo poměrně jednoduše zvrátit.

S podporou růstu vlasů vám pomohou i esenciální oleje, jak na to, najdete zde.

Proč stres způsobuje padání vlasů

V situacích, ve kterých pociťujeme silný stres, se v našem těle uvolňuje vysoké množství nejrůznějších bílkovin a hormonů, které mají celou řadu důležitých funkcí. Mimo jiné ale také negativně působí na naše vlasové folikuly.

Právě působením na vlasové folikuly bílkoviny a hormony uvolňované při stresových situacích ovlivňují to, jak rychle nám vlasy rostou a jejich růstový cyklus.

Jeden z proteinů, který naše tělo vylučuje v reakci na stres, nám pomáhá uvolňovat nervové buňky, má ale hned několik nežádoucích vedlejších účinků. Zvyšuje totiž zánětlivost v těle, která v některých případech vede k rozvoji psoriázy nebo atopické dermatitidy. To ale není vše. Mimo jiné také narušuje vlasový růst a vede tak k řídnutí vlasů. K problémům s pokožkou hlavy a následným padáním vlasů vede mimo jiné také zvýšení hladiny nervového růstového faktoru. Jde o bílkovinu, která je velmi důležitá pro růst a ochranu nervů. Ke zvýšení hladiny této bílkoviny v těle dochází také zejména při stresových situacích.

řídnutí vlasů v důsledku vystavení se vysokému množství stresu vede mimo jiné také zvýšená produkce katecholaminů, mezi které patří mimo jiné i adrenalin, dopamin, prolaktin a další.

Tělo na stres reaguje se zpožděním

Lidé si často neuvědomují, že za padání vlasů může stres, protože se jeho negativní dopady na náš organismus často dostavují se zpožděním.

Při normálním růstu vlasů roste většina vlasů aktivně, část je ale v klidové fázi. Stres může způsobit to, že se tento poměr obrátí a jen menšina se dostane do fáze aktivního růstu.

Zdroj: Nature,  Express

KAM DÁL: Jak se účinně zbavit plísně na nohou. Jde to i podomácku.