Nedostatek vitamínu D vám může způsobit vážné zdravotní problémy. Jak ho poznáte?

Vitamín D najdete mimo jiné i v tučných rybách
  |   zajímavost

Spolu s příchodem podzimu už není tak jednoduché získat dostatek vitamínu D ze sluníčka. Lidé tak začínají trpět jeho nedostatkem. Právě nedostatek tohoto vitamínu může ale negativně ovlivnit dokonce i náš pohyb.

Vitamín D našemu tělu pomáhá s ochranou svalů a kostí před poškozením. Je proto velmi důležité, abychom se ujistili, že netrpíme jeho nedostatkem. V opačném případě riskujeme, že nám tento nebezpečný stav způsobí vážné zdravotní problémy.

Chronická únava

Jedním z příznaků a prvních varovných signálů při nedostatku vitamínu D v těle je neustálý pocit únavy a celkové slabosti.

Studie poukazují na to, že nedostatek vitamínu D v krevním oběhu může způsobit chronickou únavu, která nám následně ztěžuje vykonávání každodenních činností. Pocit neustálého vyčerpání v případě nízké hladiny vitamínu D v krvi může být způsobený ochabnutím svalů a kostí.

Bolesti zad

Dokonce i v případě, kdy pociťujete bolesti zad, které jsou často připisovány zejména špatnému postoji, může jít o jeden ze symptomů nedostatku vitamínu D.

Deprese

Příznaky nedostatku vitamínu D v těle se mohou podepsat mimo jiné také na naší psychice, jedním z nich je totiž mimo jiné i deprese, jak dokazují studie.

Nemoci a infekce

Jedním z varovných signálů, že tohoto vitamínu nepřijímáte dostatek, mohou být i časté infekce a onemocnění. Vitamín D totiž hraje klíčovou roli v naší obranyschopnosti, jak dokazují výzkumy.

Řídnutí vlasů

Jednou z nejčastějších příčin nadměrného vypadávání vlasů je stres, může ho ale způsobit dokonce i nedostatek některých druhů živin, které jsou nezbytné pro správné fungování našeho organismu, patří mezi ně mimo jiné i vitamín D.

Pokud na sobě pozorujete některé z výše zmíněných symptomů, poraďte se se svým lékařem o tom, zda nemůže být na vině nedostatek tohoto důležitého vitamínu, a případně i o dalším postupu.

Jak si doplnit vitamín D?

Tento druh vitamínu najdete zejména v obohacených mléčných výrobcích a tučných rybách, můžete ho ale do svého jídelníčku zařadit i ve formě doplňků stravy.

Zdroj: Healthline

KAM DÁL: Syrové maso: Můžeme ho v klidu jíst, nebo je lepší se mu vyhnout obloukem?

Klíčová slova: