Rakovina: Jak této nebezpečné nemoci předcházet?

Riziko vzniku rakoviny zvyšuje mimo jiné i častá návštěva solária
  |   zajímavost

Rizikových faktorů, které mohou zvyšovat pravděpodobnost vzniku rakoviny, je hned několik. Naštěstí se jim lze poměrně jednoduše vyhnout. Víte, na co přesně si dávat pozor?

Existuje hned několik typů rizikového chování, kterým byste se měli při snaze o snížení rizika vzniku rakoviny raději vyhnout.

Kouření

Asi nikoho nepřekvapí, že mezi rizikové faktory, které mohou přispět ke vzniku této zákeřné nemoci, patří i kouření. Ne všichni si ale uvědomují, že kouření neovlivňuje pouze naše plíce, ale celé naše tělo.

Tento zlozvyk tak zvyšuje pravděpodobnost vzniku nejen rakoviny plic, ale i dalších druhů této nemoci, jak dokazují studie.

Jak jednoduše skoncovat s kouřením najdete zde.

Jídelníček

Dalším faktorem, který vám může buď pomoci s prevencí rakoviny, nebo přispět k jejímu vzniku, je jídelníček.

Je důležité se soustředit na vyvážený jídelníček s vysokým obsahem ovoce a zeleniny. V opačném případě může vaše stravování vést ke zhoršení vašeho celkového zdravotního stavu, ale také k obezitě, která zvyšuje pravděpodobnost vzniku této nemoci, jak dokazují studie.

Nedostatek pohybu

Přispívat ke vzniku rakoviny může dokonce i nedostatek fyzické aktivity. Nedostatečný pohyb, zejména ve spojení s nevhodným jídelníčkem může v některých případech vést ke vzniku obezity, která zvyšuje riziko vzniku hned několika druhů rakoviny.

Alkohol

Mezi zlozvyky, kterých bychom se měli zbavit nebo je alespoň omezit na naprosté minimum, patří mimo jiné i konzumace alkoholických nápojů.

Ženy by neměly vypít více než jeden alkoholický drink denně a muži by si měli dát maximálně dva alkoholické nápoje za den.

Slunce

Pozor bychom si měli dávat ale i na něco zdánlivě neškodného, jako je vystavení se slunečním paprskům nebo jiným typům UV záření, mezi které patří mimo jiné i solária.

Návštěvy solária je ideální omezit na minimum a při vystavení se sluníčku nebo jinému typu UV záření je nutné vždy používat ochranný krém s SPF.

Jak vybrat ten správný ochranný faktor najdete zde.

Radiace

Měli bychom si dát mimo jiné také pozor na to, abychom se nadměrně nevystavovali rentgenovému záření nebo radonu. Ideální je proto nechat v místě, kde bydlíte, zkontrolovat úroveň radonu v půdě.

Škodlivé látky

Mimo jiné bychom se měli vyhnout také dalším škodlivým látkám v našem okolí. Do této skupiny patří benzen, azbest, ale i cigaretový kouř.

Zdroj: Everyday Health

KAM DÁL: Pálení žáhy se můžete zbavit jednou provždy a navíc jednoduše.

Klíčová slova: