Jak vyčistit spáry mezi dlaždicemi bez drahých přípravků

Na spáry mezi dlaždicemi stačí nanést jedlou sodu a ocet a budou jako nové
  |   zajímavost

Dokonce i zašlé spáry mezi dlaždicemi v koupelně nebo kdekoliv jinde můžete vyčistit tak, že budou vypadat jako nové, a to i bez speciálních přípravků, které se mohou pořádně prodražit.

Nezáleží na tom, jak čistá je vaše koupelna, pokud jsou spáry mezi dlaždičkami na podlaze či na zdi v koupelně zašlé, nikdy nebude vypadat tak, jak si přejete.

Pokud si tedy chcete vychutnat relaxační koupel bez pohledu na špinavá místa mezi obklady, nezoufejte. Naštěstí lze spáry mezi dlaždičkami vyčistit tak, že budou zase vypadat jako nové a spolu s nimi i celá vaše koupelna.

Dokonce k tomu nepotřebujete ani žádné speciální přípravky, stačí vám jen několik běžných ingrediencí, které má v kuchyni téměř každý z nás.

Tato metoda odstranění odolné špíny z prostor mezi dlaždicemi dokonce ani nezahrnuje nekonečné drhnutí daného místa. Existují totiž ingredience, které vám s uvolňováním špíny pomohou.

Potřebujete:

  • jednou sodu
  • vodu
  • starý kartáček na zuby nebo houbičku
  • bílý ocet
  • láhev se sprejovým uzávěrem

Postup:

  1. Nejdříve smíchejte dva díly jedlé sody se dvěma díly vody. Smíšením těchto dvou ingrediencí by vám měla vzniknout pasta. Směs nakonec naneste přímo na spáry pomocí starého kartáčku na zuby. Postačí i stará hlavice od elektrického kartáčku. Při nanášení pasty ale elektrický kartáček nezapínejte.
  2. Poté nalijte zhruba čtvrt litru bílého octa do láhve se sprejovým uzávěrem a nastříkejte ho přímo na spáry pokryté směsí jedlé sody a vody.
  3. V momentě, kdy směs začne bublat, odstraňte uvolněnou špínu ze zdi či z podlahy pomocí starého kartáčku na zuby nebo houbičky. Nakonec stačí jen podlahu setřít nebo zbytek směsi osprchovat ze zdi.

Prevence usazené špíny

Ideální je ale zaměřit se na prevenci zašlých spár mezi dlaždicemi. Při stírání podlahy nebo při sprchování zůstává často v prostoru mezi dlaždicemi určité množství nejrůznějších produktů. Ideální je proto podlahu po běžném úklidu ještě jednou setřít obyčejnou vodou a ze zdi v koupelně po sprchování odstranit veškeré zbytky sprchového gelu.

Zdroj: Good Houdekeeping

KAM DÁL: Jak zastavit padání vlasů? Absence bujné kštice může mít často jen jediný důvod.

Klíčová slova: