Co dělat, když vyprané prádlo nevoní?

Pokud vaše vyprané prádlo nevoní, může být na vině plíseň nebo bakterie, které se v pračce usazují
  |   zajímavost

Na vině mohou být usazené nečistoty a plíseň ve vaší pračce. Celá řada lidí se domnívá, že se pračky čistí samy, společně s praním prádla. To je ale omyl. V pračce se může nahromadit obrovské množství nečistot a dokonce v ní mohou začít růst i nebezpečné druhy plísní. Naštěstí tomu lze poměrně jednoduše zabránit.

Vnitřek pračky je ideálním prostředím pro růst plísně. Jednoduše se v něm hromadí nečistoty a navíc jde o vlhké prostředí. Ideální je růstu plísně v pračce předcházet, nic ale není ztraceno ani v momentě, kdy se v ní objeví. Plíseň lze poměrně rychle a jednoduše odstranit, vaše pračka bude vypadat jako nová.

Jak plíseň spolehlivě odstranit?

Černé skvrny na vaší pračce či vypraném oblečení a zápach jsou jasnými příznaky nečistot usazených uvnitř pračky. Dokonce i v případě, že vaše vyprané oblečení zkrátka jen nevoní tak, jak má, bývají na vině usazené nečistoty a plíseň.

Plíseň a usazené nečistoty můžeme najít mimo jiné i na zásobníku na prací prostředek nebo pod pryžovým těsněním dvířek pračky.

Pokud na těsnění nebo zásobníku objevíte černé skvrny, jde s největší pravděpodobností o černou plíseň. Zásobník stačí jen vyndat a vydrhnout houbičkou s octem. To samé platí o těsnění pračky. Před drhnutím plísně z pračky si nezapomeňte nasadit ochranné rukavice, aby vaše kůže nepřišla s plísní do styku a zabránili jste tak jejímu podráždění.

Houbičku, kterou jste použili k čištění plísně pomocí octa, okamžitě po úklidu vyhoďte. V případě, že máte problémy s odstraněním plísně pomocí houbičky, si k ruce vezměte drátěnku a ocet smíchejte s jedlou sodou.

Nezapomeňte vyčistit i prostor pod těsněním.

Jeden cyklus týdně "naprázdno"

Poté nalijte ocet do přihrádky na aviváž, zapněte pračku (nenaplněnou prádlem) na ten nejdelší cyklus s nejvyšší teplotou.

Vysoká teplota vody ve spojení s protiplísňovými a antibakteriálními vlastnostmi octa by vaši pračku měla zbavit všech nečistot. Ideální je tento postup opakovat jednou týdně, abyste měli jistotu, že prádlo z pračky vyndáte voňavé a beze skvrn.

Vyhněte se také zavírání dvířek pračky ihned po praní, nechte ji nejdříve vyschnout, předejdete tak růstu plísně.

Zdroj: Express

KAM DÁL: Jaké jsou nejčastější chyby při přípravě čaje? Už nikdy nebude hořký.