Trpíte migrénami? Na vině mohou být některé potraviny

Mezi spouštěče bolesti hlavy patří mimo jiné i dlouho zrající sýry
  |   zajímavost

Pokud často trpíte bolestí hlavy nebo migrénou a už zkrátka nevíte, jak se těchto nepříjemných stavů zbavit, nezoufejte. Spouštěčem mohou být totiž i běžné potraviny, které se vyskytují v jídelníčku většiny z nás. Víte, o jaká jídla se jedná?

Ne všichni ale po konzumaci těchto potravin pociťují bolesti hlavy či migrénu, na některé lidi tyto spouštěče, zdá se, nemají vliv.

Je to dáno tím, že tato jídla mohou způsobit migrénu či bolest hlavy pouze v kombinaci s dalším spouštěčem, jak na svém webu uvádí Nadace pro výzkum migrény. Tyto kombinace a další faktory, které zvyšují pravděpodobnost vzniku migrény či bolestí hlavy, se liší člověk od člověka, výzkum vzniku těchto potíží je proto velmi složitý.

Kofein

S nápoji s vysokým obsahem kofeinu bychom to rozhodně neměli přehánět. Nadměrná konzumace této látky totiž může způsobit migrénu či bolest hlavy.

Nezapomínejte na to, že kofein obsahuje nejen káva, ale mimo jiné i čaje a dokonce i čokoláda.

Alkohol

Pokud často trpíte bolestmi hlavy a migrénami, nejspíše byste se měli alkoholu zcela vyhnout. Tento druh nápojů totiž patří mezi ty nejčastější spouštěče nepříjemných stavů, jak dokazují studie.

Konzumace alkoholu totiž často vede k mírné dehydrataci, která následně zvyšuje pravděpodobnost vzniku migrén.

Umělá sladidla

Tento druh sladidel se vyskytuje v celé řadě průmyslově zpracovaných potravin. Jde o nejrůznější alternativy cukru, mezi které patří mimo jiné i aspartam, který je známý pro svou negativní schopnost vyvolávání migrén.

Sýry

Mezi běžné potraviny, které mohou stát za vznikem migrén a bolestí hlavy, patří mimo jiné také nejrůznější druhy sýrů.

Jde zejména o dlouho zrající druhy sýrů, ty totiž obsahují látku zvanou tyramin. Jde o látku, která vzniká rozkladem proteinů a tvoří se zejména u dlouho zrajících jídel. Tyramin obsahuje mimo jiné parmazán, feta sýr, ale i niva.

Fermentované a nakládané potraviny

Stejně jako u dlouho zrajících sýrů se i u tohoto druhu potravin tvoří vysoké množství tyraminu. V případě, že chcete zamezit vzniku migrén a bolestí hlavy, byste se měli vyhnout mimo jiné kimchi, nakládaným okurkám, kombuše a dalším.

Slaná jídla

Sodík je jedním z hlavních spouštěčů bolesti hlavy a migrény. Slané potraviny, jako jsou brambůrky, slané tyčinky a podobné pochoutky, bohužel obsahují nadměrné množství sodíku, měli byste se jim proto raději vyhnout obloukem.

Mražené potraviny

Dokonce i konzumace zmrzliny může být jedním ze spouštěčů migrény či bolesti hlavy, a to zejména, pokud si dáte ledový nápoj či zmrzlinu v momentě, kdy je vám vedro.

Zdroj: Healthline

KAM DÁL: Jak zastavit padání vlasů? Absence bujné kštice může mít často jen jediný důvod.