Zdravé ledviny: Zlepšete funkci vašich ledvin pomocí jídelníčku

Největší riziko snížení funkce ledvin mají lidé trpící cukrovkou a hypertenzí
  |   zajímavost

Podpořit správnou funkci ledvin, které mají za úkol zbavovat naše tělo toxinů, můžeme poměrně lehce. Stačí jen do našeho jídelníčku zařadit běžné druhy potravin a některým jídlům se naopak vyhnout. Víte, o jaké potraviny se jedná?

Správnou funkci ledvin podporují zejména jídla s nízkým obsahem sacharidů, jak dokazují studie.

Mezi tyto druhy jídelníčku patří mimo jiné i tzv. ketonová dieta, zkráceně keto dieta, která se stala velmi populární volbou jídelníčku zejména mezi těmi, kteří se chtěli zbavit několika přebytečných kil.

Tento typ jídelníčku je totiž založený především na potravinách s vysokým obsahem bílkovin, které nám pomáhají udržet si déle pocit sytosti a zároveň tak i předcházejí přejídání se.

Stejně jako se snížením tělesné hmotnosti vám ale tento druh jídelníčku může pomoci mimo jiné i se správnou funkcí ledvin.

Zlepšení funkce ledvin

Výzkumníci zkoumali účinky nízkosacharidové diety na zdraví ledvin prostřednictvím jedné studie, které se účastnilo 143 účastníků. Participanti měli na začátku výzkumu zdravé ledviny nebo trpěli pouze nezávažnými nemocemi tohoto párového orgánu. Účastníky výzkumu byli pacienti trpící cukrovkou, které vědci zkoumali po dobu 30 měsíců.

Výzkumníci zjistili, že u dvou třetin pacientů se funkce ledvin výrazně zlepšila. Ověřili to pomocí odhadované rychlosti glomerulární filtrace, která se u nadpoloviční většiny pacientů zlepšila o 2,4 jednotky. Vedoucí výzkumu Doktor Unwin je přesvědčen o tom, že za pozitivním vlivem na funkci ledvin je nižší hladina cukru v krevním oběhu a nižší krevní tlak.

„Máme podezření, že vysoký krevní tlak zásadním způsobem poškozuje funkci ledvin, snížení hladiny cukru v krvi se tedy zdá být logickým prvním krokem,“ upřesnil Dr. Unwin.

Onemocnění ledvin

Ledviny jsou zodpovědné za filtraci krve, odstraňují z ní nejrůznější odpadní látky. V případě jejich poškození nebo onemocnění nejsou schopny filtrovat krev tak, jak by měly. Největší riziko vzniku onemocnění ledvin a snížení jejich funkce mají lidé trpící cukrovkou a hypertenzí, neboli vysokým krevním tlakem.

Onemocnění ledvin a jejich nedostatečné funkci lze předcházet pomocí včasné léčby cukrovky a hypertenze.

Zdroj: Express, Current Opinion in Endocrynology Diabetes and Obesity

KAM DÁL: Pálení žáhy se můžete zbavit jednou provždy a navíc jednoduše.