Jak se zbavit odolného vodního kamene. Stačí vám ingredience, které už máte doma

S odstraněním vodního kamene vám může pomoci i obyčejný citron
  |   zajímavost

S usazeným vodním kamenem má problémy celá řada domácností. Naštěstí ale k jeho odstranění není potřeba kupovat drahé speciální přípravky, pomohou vám totiž levné ingredience, které má doma téměř každý. Navíc fungují stejně dobře jako komerční čističe.

K tomu, abyste z vašeho dřezu, kohoutků nebo jiných míst spolehlivě odstranili vodní kámen, stačí jen najít tu správnou kuchyňskou ingredienci, která obsahuje nějaký typ kyseliny, a máte vyhráno. Pomůže vám s tím mimo jiné i obyčejný ocet, který obsahuje kyselinu octovou, nebo šťáva z citronu s obsahem kyseliny citronové.

Výběr je na vás. Populárnější je výběr citronové šťávy, která na rozdíl od octa i velmi příjemně voní. Pokud ale doma nemáte citron, ale nesnesete pach octa, nezoufejte. V takovém případě stačí jen ocet lehce zředit s vodou a případně do něj nakapat pár kapek esenciálního oleje.

Ve většině případů ale rozhodně nestačí dané místo pouze otřít hadříkem namočeným v citronové šťávě nebo v octu. Je totiž velmi důležité zajistit, aby daná ingredience mohla na usazeném vodním kamenu nějakou dobu působit a uvolnila ho tak od povrchu, na kterém k jeho usazení došlo.

Konvice

Ideální je konvici zhruba ze tří čtvrtin naplnit vodou a vymačkat do ní šťávu z půlky citronu a nechat vodu vařit.

To samé platí i v případě octa. Pokud vám vyvaření malého množství octa ve vodě nepomůže, zkuste v konvici vyvařit ocet samotný. Dejte si ale pozor na to, aby vám ocet v konvici nepřetekl ven. V případě vyváření nezředěného octa nalijte ocet jen na dno rychlovarné konvice.

Poté stačí jen konvici naplnit do tří čtvrtin vodou, uvařit ji a vylít a můžete si připravit váš oblíbený čaj.

Kohoutky

V případě kohoutků je důležité nechat na vodním kameni ocet či citronovou šťávu působit. Ideální je tak namočit starý ručník, hadřík či utěrku v citronové šťávě či v octu a kohoutek s ní obalit.

Kyselinu nechte na kohoutku působit po dobu zhruba 30 minut a poté už jen stačí kohoutky setřít tak, jak jste zvyklí.

Zdroj: The Guardian

KAM DÁL: Připravte svůj dům na zimu: Na co opravdu nesmíte zapomenout?

Klíčová slova: