Jak se jednoduše zbavit skvrn na zdi: Pomůže i bílý ocet

S odstraněním skvrn ze zdi vám pomůže mimo jiné i mýdlová voda
  |   zajímavost

Stačí jen nechat malé děti v obýváku pět minut o samotě a je velká šance, že v momentě, kdy se do místnosti vrátíte, budete mít na zdi umělecké dílo. Naštěstí se takového překvapení, ale i jiných skvrn na zdi můžete ve většině případů lehce zbavit, aniž byste poničili jejich nátěr.

Většina lidí se snaží skvrny ze zdi okamžitě odstranit pomocí vlhkého hadříku a mýdla. Tento způsob se sice na první pohled zdá jako bezpečný, může ale poničit váš nátěr na zdech. Záleží totiž na tom, o jaký typ nátěru se jedná. Někdy je nutné skvrnu "odstranit" další vrstvou barvy.

Předtím, než budete ze zdi odstraňovat jakékoliv skvrny, byste tedy měli zjistit, jakým typem nátěru je váš byt či dům vymalovaný. Záleží na tom, jestli se jedná o vodovou, latexovou nebo olejovou barvu na zdi. Každý z těchto nátěrů má totiž zcela jinou výdrž, zároveň se u nich také liší způsob, jakým bychom je měli zbavit nečistot.

Zjistěte, jaký máte typ nátěru

Nejodolnějším proti skvrnám jsou lesklé, pololesklé a emailové barvy na zdi. Skvrny lze z těchto typů nátěru poměrně lehce odstranit. Mnohem horší je odstraňování skvrn ze saténových, matných a latexových barev.

Na tyto vlastnosti jednotlivých druhů nátěru je dobré myslet již při malování bytu. Pokud totiž později zjistíte, že se na vašem latexovém, matném nebo saténovém nátěru objevila skvrna, můžete začít znovu. U těchto typů barev na zdi je totiž ve většině případů jediným případem, jak skvrnu ze zdi "odstranit", nová vrstva barvy.

Jak ze zdi jednoduše odstranit voskovky najdete zde.

Na druhé straně u emailových, lesklých a pololesklých nátěrů často stačí jen oprášit skvrnu ze zdi pomocí suchého hadříku z mikrovláken. Tento krok by měl vždy předcházet použití vody na zdi, v opačném případě byste mohli udělat více škody než užitku.

Mýdlová voda a ocet

Pokud vám pouhé oprášení skvrny nepomůže, můžete se přesunout k použití teplé mýdlové vody a houbičky. Rozhodně se vyhněte použití silných chemických přípravků. Při odstraňování nečistot ze zdi je klíčem trpělivost a jemné zacházení.

Stačí jen namočit houbičku v mýdlové vodě, vyždímat ji a snažit se skvrnu odstranit krouživými pohyby, pomocí jemnější strany houbičky.

V případě, že vás ani mýdlová voda skvrny nezbaví, zkuste na znečištěnou zeď použít bílý ocetNezapomeňte ho ale nejdříve zředit s vodou v poměru 1:1. Směs octa a vody nejdříve otestujte na malém kousku vaší zdi, abyste se ujistili, že na vašem typu nátěru nezanechá skvrny.

Zdroj: Express

KAM DÁL: Co dělat, když vyprané prádlo nevoní?