Nejpodivnější fobie: Toho všeho se lidé bojí

Lidem, kteří trpí oikofobií, může nahnat hrůzu dokonce i obyčejný toustovač
 

Některé fobie, jako je například arachnofobie, neboli strach z pavouků, jsou poměrně známé. Existují ale i takové, které mohou celou řadu lidí spíše pobavit. Pro ty, kteří jimi trpí, jsou ale peklem na zemi.

Asi každý z nás se něčeho bojí. Většinou jde o nějaké druhy zvířat, jehly, výšky a další.

Tyto strachy jsou do jisté míry logické. Některá zvířata jsou jedovatá nebo vás mohou ošklivě poranit, odběry krve nejsou tou nejpříjemnější záležitostí a pád z výšky nás může stát život. Existují ale i takové strachy, které se logickému uvažování zcela vymykají.

Mezi ty nejpodivnější fobie na světě patří následující:

Ergofobie

Jde o strach z práci na pracovišti nebo ze samotného pracoviště.

Podle expertů v oboru se jedná o kombinaci hned několika druhů běžnějších strachů. Patří mezi ně mimo jiné i strach ze selhání, sociální úzkost, ale i strach z mluvení na veřejnosti, který může vyvolat i běžná prezentace určitých materiálů kolegům.

Somnifobie/hypnofobie

Lidé, kteří trpí somnifobií, známou také jako hypnofobie, mají strach z usínání. Ti, kteří tímto strachem trpí, mají ve stavu usínání pocit, že ztrácejí kontrolu nad tím, co se děje. Tato fobie často způsobuje potíže s usínáním, ale i noční můry.

Chaetofobie

Lidé, kteří trpí tímto druhem strachu, se bojí zejména rozpuštěných vlasů. Některé z nich ale může vyděsit i ochlupení, a to dokonce i na jejich vlastním těle.

Oikofobie

Lidé, u kterých se vyvinula oikofobie, mají strach z nemovitostí, domácího prostředí nebo dokonce i určitých spotřebičů či jiných věcí, které se v domácnostech běžně vyskytují. Patří mezi ně mimo jiné i lednička, myčka na nádobí či toustovač.

Panfobie

Lidé, kteří trpí panfobií, jsou na tom asi nejhůře. Mají totiž strach neustále. Panfobie je totiž strachem z nějakého neznámého a přetrvávajícího zla.

Ablutofobie

Pro většinu z nás je běžnou součástí každodenního života sprchování nebo koupání se. Některým lidem ale mohou tyto aktivity nahánět panickou hrůzu. Ablutofobie je strachem z čištění, koupání či sprchování.

Zdroj: The Economic Times

KAM DÁL: Dívka tvrdí, že Donald Trump umí cestovat v čase. Má důkazy.

Klíčová slova: