Vysoký cholesterol: Pomůže vám s ním jeden chutný druh zeleniny

Se snížením vysoké hladiny cholesterolu v krvi vám pomůže mimo jiné i lilek
  |   zajímavost

Vysoká hladina cholesterolu v krvi se sice ve většině případů neprojevuje žádnými symptomy, může ale vést k velmi vážným zdravotním komplikacím, mezi které patří mimo jiné i infarkt a mrtvice. Naštěstí lze ale vysoký cholesterol poměrně jednoduše snížit. Pomůže vám s tím i jeden oblíbený druh zeleniny.

Cholesterol je voskovitá látka, kterou můžeme najít v našem krevním oběhu. Tato látka sama o sobě není škodlivá, naše tělo ji využívá k tvorbě nových buněk, jak na svém webu uvádí Mayo klinika. Problém ale nastává v případě, kdy se jí v našem krevním oběhu vyskytuje nadměrné množství.

Cholesterol se totiž v takovém případě může usazovat na stěny našich cév, což poté vede k narušení proudění krve.

V některých případech se může cholesterol usazený na stěnách našich cév uvolnit a zformovat krevní sraženinu. Ucpání cév krevní sraženinou je příčinou vzniku život ohrožujících stavů, jako je infarkt a mrtvice.

Těmto nebezpečným stavům lze ale, stejně jako vysoké hladině cholesterolu v krvi, do určité míry předcházet. Vysoký cholesterol je totiž ve většině případů způsoben nezdravým životním stylem.

Rizikové faktory vysokého cholesterolu

Mezi faktory, které zvyšují riziko nadměrného množství cholesterolu v krevním oběhu, patří:

  • věk – vysoká hladina cholesterolu se objevuje zejména u lidí starších 40 let, není ale vyloučeno, že se objeví i u mladších pacientů
  • kouření
  • alkohol – nadměrná konzumace alkoholu zvyšuje riziko vzniku vysoké hladiny cholesterolu v krvi
  • nedostatek fyzické aktivity
  • obezita
  • nezdravý jídelníček – strava obsahující vysoké množství nasycených nebo trans tuků má na naši hladinu cholesterolu v krvi negativní vliv

Pokud tedy chcete snížit množství cholesterolu v krvi nebo se vysoké hladině této voskovité látky v krevním oběhu chcete vyhnout, měli byste se, pokud je to možné, snažit vyhnout všem rizikovým faktorům, které přispívají ke vzniku tohoto nebezpečného stavu.

Při plánování jídelníčku bychom se měli soustředit zejména na ovoce, zeleninu a celozrnné potraviny.

Některá jídla vám ale s prevencí vysokého cholesterolu pomohou více než jiná.

Lilek

Tento druh zeleniny obsahuje antioxidant, který našemu tělu pomáhá zbavit se cholesterolu, který se může usazovat na stěnách našich cév, jak dokazují výzkumy. Zároveň také obsahují vysoké množství vlákniny a celou řadu dalších důležitých živin.

Můžete ho mimo jiné opéct a přidat do salátů nebo do omáčky na špagety, skvělý je také plněný.

Zdroj: National Library of MedicineMayo Clinic

KAM DÁL: Zdravé ledviny: Zlepšete funkci vašich ledvin pomocí jídelníčku.