Největší chyby při přípravě kávy: Naštěstí je lze lehce napravit

Jednou z častých chyb při přípravě kávy je její zalití vařicí vodou
  |   zajímavost

Asi všichni milovníci kávy tento nápoj berou jako vítané zpříjemnění jejich dne, a to zvláště v sychravém podzimním počasí. Příprava kávy se může zdát poměrně jednoduchá, ve skutečnosti lze ale lehce pokazit. Dokonce i malé chyby při přípravě tohoto horkého nápoje mají na její chuť velký vliv.

Při přípravě kávy je poměrně jednoduché udělat chybu, tyto nešvary lze ale naštěstí i jednoduše napravit.

Příliš, nebo málo kávových zrn

Celá řada z nás kávu odměřuje pouze odhadem, to je ale velká chyba, pokud totiž doporučené množství kávy překročíme, je velmi pravděpodobné, že bude chutnat slaně a její chuť nebude mít potřebnou hloubku.

Nedostatek mletých kávových zrn způsobí, že bude náš šálek kávy chutnat spíše jako špinavá voda.

Špinavý kávovar

Chybu můžete při přípravě kávy udělat dokonce i v případě, že vlastníte kávovar. Tyto stroje na výrobu kávy je totiž nutné pravidelně čistit, stejně jako všechny kuchyňské spotřebiče. V opačném případě se v něm mohou hromadit nečistoty, ale dokonce v něm mohou růst nejrůznější plísně, kvasinky a bakterie.

Špinavý kávovar tak může nejen negativně ovlivnit chuť vašeho šálku kávy, ale také vaše zdraví. Stačí jen spustit jeden cyklus naprázdno za použití mýdlové vody a octa, poté kávovar propláchnout pomocí dalšího cyklu čistou vodou a máte hotovo.

Předem mletá káva

Použití předem namleté kávy není chybou jako takovou, ale zkrátka se tak připravujete o plnou chuť a vůni dané kávy.

Ideální je proto místo mleté kávy zakoupit celá kávová zrna a namlít si je až těsně předtím, než si budete chtít připravit šálek tohoto povzbuzujícího nápoje.

Zalévání kávy vařicí vodou

Většina z nás zalévá kávu vodou z konvice hned v momentě, kdy se dovaří. To je ale velká chyba. Při zalití vařicí vodou se může chuť kávy změnit na kyselou a hořkou, a to asi nikdo z nás nechce.

Ideální je zalévat kávu horkou vodou o teplotě v rozmezí 90 až 96 stupňů Celsia. Této teploty můžete jednoduše docílit, i pokud doma nemáte konvici s možností nastavení požadované teploty. Stačí jen po dovaření vody počkat 30 sekund.

Zdroj: Grid Lock Coffee

KAM DÁL: Jak jednoduše posílit imunitu: Pomůže vám lahodný nápoj.

Klíčová slova: