Poslední přípravy před zimou: Přikryjte růže a nezapomeňte sklidit celer. Další kroky popisuje odborník

Před zimou je dobré také chránit keříky a trvalky
  |   zajímavost

Na přelomu října a listopadu se zahrada připravuje na zimu, ale pokud ještě nenapadl sníh a nemrzne, stále se můžeme věnovat její údržbě. Příprava na zimu i ochrana rostlin proti mrazu a sněhu je důležitá. Poradí vám pěstitel Marek Charvát.

Pokud pěstujete na zahradě nebo na skalce okrasné trávy nebo trvalky, zásadně je na podzim nestříhejte. Zaschlé listy chrání střed rostliny. Navíc okrasné traviny vypadají pěkně, i když je zbytek zahrady pod sněhem.

Přikryjte trvalky

Vhodně je také přikrýt i mrazuvzdorné trvalky. „Sníh ani mráz jim neublíží, ale nesmí být zima s takzvanými holomrazy, kdy prostě chybí sníh. Na to můžete použít slámu a běžně používané chvojí, vhodná je i vrstva kompostu nebo mulč kolem rostliny,“ vysvětluje pro Čtidoma.cz zahradník Marek Charvát.

Dokončete ošetření stromků

Pokud jsme tak ještě neučinili, u všech ovocných keřů a stromů provádíme po opadu listů podzimní postřik některým z měďnatých přípravků, například Champion nebo Kuprikol. Kocide je zvláště potřebný u broskvoní, kde podstatně omezí výskyt kadeřavosti v příštím roce, dále výskyt korových nekróz peckovin a navíc účinně zasáhne i proti suché skvrnitosti listů peckovin. Postřik provádíme zásadně za suchého počasí, při teplotách nad 7 °C,“ radí Charvát.

Jak uskladnit celer?

Protože bulvy celeru rostou pod zemí, nechává většina pěstitelů jeho sklizeň až na konec sezony. „Důvodem je i to, že se vlivem dostatku podzimní vláhy bulvy ještě zvětšují. Se sklizní proto nespěcháme, vždyť dobře vyvinuté bulvy se mnohem lépe skladují,“ vysvětluje odborník a připomíná, že bulvy je ideální dostat ze země rycími vidlemi.

Listy podle zahradníka v žádném případě neodřezáváme. Vždy je lepší je odtrhnout a ponechat pouze středové srdíčko listů. Do připravené bedýnky s pískem či rašelinou ukládáme jednotlivé bulvy po zakrácení kořenů. Bulvy se nesmí vzájemně dotýkat a substrát by měl zakrývat pouze jejich spodní třetinu.

Nezapomeňte na růže

Zima už prakticky dorazila, a pokud ještě nemáte ošetřené růže na zimu, je nejvyšší čas. „Tyto rostliny vyžadují zvláštní péči před zimou. K jednotlivým rostlinám či keřům přidejte zeminu obohacenou kompostem.“

A nebojte se přidat víc, klidně až do výšky 20 centimetrů. Hromádky chrání kořenový krček a svrchní kořeny. Vršek kupky je dobré ještě přikrýt slámou nebo chvojím.

Růže je rod keřovitých rostlin s více než 100 druhy, které se v přírodě vyskytují na severní polokouli, především v oblasti mírného pásu. Plodem růže je souplodí nažek uzavřené v šípku.

Zdroj: zahradník Marek Charvát

KAM DÁL: Jak se zbavit odolného vodního kamene. Stačí vám ingredience, které už máte doma.