Jak spolehlivě urychlit a podpořit růst vousů? Jde to

Růst vousů z velké části záleží na našich genech, je ale možné ho určitými způsoby podpořit
  |   zajímavost

Pokud vám vousy ne a ne vyrůst nebo nerostou takové, jaké byste si přáli, nezoufejte. Existuje totiž celá řada způsobů, jak jejich růst jednoduše podpořit. Dokonce k tomu nepotřebujete ani žádné drahé přípravky či doplňky stravy.

Růst vousů je do určité míry závislý na našich zděděných genech, existují ale i způsoby, jak ho podpořit.

Při snaze o rychlejší růst vousů nebo jejich vyšší hustotu bychom se neměli zaměřovat pouze na vnější péči, záleží totiž také na složení naší stravy.

Vousy a jídelníček

Některé vitamíny mohou zapůsobit na jednotlivé folikuly, které již přestaly produkovat nové vousy, a přimět je být znovu aktivní.

Důležitý pro správný růst vousů je mimo jiné i vitamín D, najdete ho především v rybách, vejcích a v obohacených mléčných výrobcích.

Studie dokazují, že s růstem vlasů a vousů pomáhají také vitamíny B, mezi které patří mimo jiné i vitamín B12, který můžeme najít především v rybách a masu, a biotin, který můžeme do našeho jídelníčku doplnit pomocí celozrnných výrobků, mléčných výrobků a oříšků.

Kvalitní spánek

Dostatečné množství kvalitního odpočinku nám může pomoci s celou řadou zdravotních a estetických problémů, nedostatečný růst vousů není výjimkou.

Spánková deprivace je totiž spojena s nižší hladinou testosteronu v krvi, jak dokazují výzkumy. Nedostatečné množství testosteronu v krevním oběhu má poté za následek pomalejší růst vousů.

Mytí a hydratace

Pokud se chcete těšit z hustého plnovousu, je nutné, abyste se pečlivě starali o pleť pod ním. Čistá a dostatečně hydratovaná pleť přispívá k rychlejšímu růstu vousů.

Ideální je si obličej každý den mýt jemným mýdlem a nezapomínat ani na hydrataci pokožky pod vousy. Doporučuje se na obličej ihned po jeho umytí aplikovat nějaký druh oleje či krému, skvělou volbou je mimo jiné i kokosový olej.

Mikrojehličkování

Pokud vám ale nic z předchozích tipů a tripů nepomůže, nezoufejte.

Existuje totiž i speciální neinvazivní procedura, která vám může pomoci podpořit jak růst vousů, tak i vlasů. Jde o vpichování extrémně tenkých jehliček do obličeje či vlasové pokožky pomocí speciálního přístroje, neboli mikrojehličkování. Studie dokazují, že vám mikrojehličkování může pomoci jak s růstem vousů, tak i zbavit se plešatosti.

Zdroj: Healthline, National Library of Medicine

KAM DÁL: Největší chyby při přípravě kávy: Naštěstí je lze lehce napravit.

Klíčová slova: