Je snídaně nejdůležitější jídlo dne - nebo je to marketing?

Tvrzení o tom, že je snídaně nejdůležitější jídlo dne, vzniklo jako marketingová kampaň
  |   zajímavost

To, že je snídaně tím nejdůležitějším jídlem z celého dne, slýcháváme zleva i zprava. O tom, jestli je opravdu tak nepostradatelná, se ale vedou diskuze již celá desetiletí. Názory na věc se sice stále liší, ale odborné studie hovoří jasně.

Jak je to ve skutečnosti se snídaní? Od útlého věku má většina z nás vštípeno, že bez snídaně zkrátka nesmíme z domu, protože jde o to nejdůležitější jídlo, které nás daný den čeká.

Původ tvrzení

To, jak tvrzení o důležitosti snídaně vzniklo, na jeho důvěryhodnosti moc nepřidává.

Zpopularizoval ho totiž výrobce cereálií 40. letech 20. století, jednalo se o jeho marketingovou kampaň. Zkrátka jen potřeboval, aby lidé začali více kupovat jeho produkt, jak na svém webu uvádí Everydayhealth.

Je ale překvapivé, že v momentě, kdy se na důležitost snídaně zaměřily odborné výzkumy, se zjistilo, že dospělí lidé a děti, kteří si ráno dali snídani, jsou mnohem produktivnější než ti, kteří ji vynechali.

Tvrzení o tom, že je snídaně nejdůležitějším jídlem dne, tedy vzniklo pouze jako marketingové heslo, ale nakonec se ukázalo, že je podle některých studií pravdivé.

Některé výzkumy ale toto tvrzení vyvrací.

Snídaně a její efekt na náš organismus

Mezi odborné studie, které s populárním tvrzením o snídani zcela souhlasí, mimo jiné patří i analýza, která zkoumala 45 studií, jejichž předmětem byl vliv snídaně na lidské tělo.

Výzkumníci, kteří se analýzou zabývali, došli k závěru, že vynechání snídaně může v celé řadě případů vést k nadváze a obezitě. Vynechání prvního jídla dne totiž hned u několika zkoumaných způsobilo, že měli ve zbytku dne tendenci konzumovat mnohem větší množství jídla.

Je tedy mnohem lepší si energii, kterou potřebujeme k tomu, aby naše tělo správně fungovalo, dopřát již v ranních hodinách. V opačném případě bychom mohli zkonzumovat mnohem více kalorií odpoledne a večer, což může vést k nadváze a obezitě.

Některé studie dokonce dokazují, že vynechání snídaně zvyšuje riziko vzniku cukrovky druhého typu.

To ale není vše, přeskočení snídaně může mít dokonce i negativní dopad na náš psychický stav. Účastníci výzkumu se po ranním půstu cítili o poznání hůře. Řada z nich pociťovala stres a u některých vynechání snídaně způsobilo depresi.

Zdroj: Everydayhealth

KAM DÁL: Jste neustále unavení? Může to mít hned několik příčin, některé z nich lze okamžitě napravit.

Klíčová slova: