Václav Neckář měl být důvěrníkem a spolupracovníkem StB: Krycí jméno Bacil

Václav Neckář byl v den svých 79. narozenin odvezen do nemocnice
  |   osobnost

Václav Neckář toho má za sebou opravdu hodně. Ostře sledované vlaky, Skřivánci na niti, Golden Kids, Bacily, mozková mrtvice, smrt manželky. To je jen malý výčet z toho, co doprovází život tohoto populárního herce a zpěváka. Neměl to vždycky snadné, dokonce se musel po nemoci naučit znovu ovládat své tělo. Stínem na jeho kariéře je možná spolupráce s StB. Ale bylo tomu tak doopravdy?

Václav Neckář je zasloužilým umělcem, filmovým hercem a zpěvákem. Jeho prvním důležitým pěveckým počinem byla kapela Golden Kids, kde vystupoval společně s Martou Kubišovou a Helenou Vondráčkovou.

Neckářovy slavné začátky

Kromě působení v kapele Golden Kids nazpíval také písně k mnoha známým filmům, např. Jak utopit dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách nebo Jak básníci přicházejí o iluze.

Texty k písním Václavovi dodnes tvoří nejvíce jeho bratr, muzikant Jan Neckář, se kterým také již od roku 1971 vystupuje ve skupině Bacily. Dalším, kdo Václavovi psal texty písní, byl třeba legendární Karel Svoboda. Zasloužilým umělcem byl jmenován v roce 1986.

Spolupráce pod krycím jménem Bacil?

V Necenzurovaných novinách vyšly v roce 2000 seznamy spolupracovníků Státní bezpečnosti. V nich se objevil i Václav Neckář, v kategorii důvěrník, s krycím jménem Bacil. V roce 2007 bylo v MF Dnes uvedeno v článku Ondřeje Šťastného toto: „Neckář donášel tajné policii v letech 1978–1987. Původně měl být nasazen na manažera své skupiny Hanuše Bunzela. Později, kdy se StB upsal i Bunzel, využívala StB Neckáře jako zdroj informací ze socialistické hudební scény. Jedno z Neckářových hlášení mluví o tom, že se u Kubišové v bytě schází pravicoví exponenti, např. Jiří Dienstbier. V roce 1978 zase informoval StB o dění na kubánském mezinárodním festivalu, kam vyjel se svojí kapelou.“

Hity Václava Neckáře: Tu kytaru jsem koupil kvůli tobě, Lékořice, Stín katedrál, Miluju a maluju, Dr. Dam di Dam atd.

Sám Václav Neckář o spolupráci nikdy mluvit nechtěl, ale bratr Jan tvrdil, že je to celé jen mediální bublina. Mluvit o tom nechtěla ani Marta Kubišová s tím, že je ráda, že inkriminovanou dobu přežila ve zdraví. A třeba premiér Andrej Babiš také říká, že s StB nespolupracoval, a několik soudů už potvrdilo, že je bývalým agentem a aktivním spolupracovníkem.

Zpět na začátek života

Pomyslným druhým startem života se pro Václava Neckáře stala mozková příhoda v roce 2002. Po ní se musel naučit znovu mluvit, chodit i zpívat. Od té doby zpívá již pouze písně s pomalým rytmem. Tvrdil, že tohle období pro něj bylo naprosto strašné. A aby taky ne.

Nejen cizí jazyky jako němčinu či ruštinu, které dříve plynně ovládal, ale i texty některých svých písní po příhodě zapomněl. Podezření na mozkovou příhodu se objevilo ještě jednou v roce 2011, kdy bylo ale naštěstí po čtyřdenním pobytu v nemocnici vyvráceno.

Zdroje: G.cz, iDnes, MF Dnes, Novinky

KAM DÁL: Při hubnutí mozek nespolupracuje. Odbornice vysvětluje, zda jde hlad ovládat a jak funguje naše tělo.