Trápí vás noční můry? Můžete se jich lehce zbavit

Zbavit se nočních můr vám pomůže mimo jiné i malá svačinka těsně před spaním
  |   zajímavost

Noční můru zažil s největší pravděpodobností už každý z nás. Někteří na ně ale trpí mnohem více než jiní. Tohoto nepříjemného typu snu se ale naštěstí můžeme poměrně jednoduše zbavit. Stačí jen dodržovat několik pravidel.

Řada z nás se kvůli nočním můrám probouzí v hrůze uprostřed noci, někteří se kvůli nim dokonce i bojí usnout. „Noční můry jsou znepokojivé sny, které jsou obvykle spojeny s pocity úzkosti nebo strachu. Někdy nás mohou probouzet ze spánku nebo způsobit abnormální pohyby, chování, emoce nebo vnímání. Mohou se objevit, když spíte, usínáte, nebo dokonce i v momentě, kdy se probouzíte,“ uvedl pro Good Housekeeping spánkový specialista Raj Dasgupta, M.D.

Expert na spánek dále také prozradil, že tento druh snů se nejčastěji objevuje u dětí, není ale vyloučeno, že se objeví také u dospělých.

Stresové situace

Jednou z příčin nočních můr může být vysoká úroveň stresu. „Noční můry často vznikají, protože se podvědomě snažíme vyřešit naše problémy ve spánku. Je to cvičný systém našeho mozku. Nadbytečné množství stresu tak může vést ke vzniku nočních můr,“ prozradil pro Good Housekeeping Alex Dimitriu, M. D., zakladatel centra pro výzkum spánku Manlo Park Psychiatry and Sleep Medicine.

Pomůže svačinka těsně před spaním

Jedním z důvodů, proč se nám zdají noční můry, může být mimo jiné také stav, kdy nám v době spánku až příliš klesne hladina cukru v krvi, jak prozradil Jacob Teitelbaum, M.D., pro Good Housekeeping. Pokud tedy trpíte na noční můry a chodíte spát hladoví, možná za vaše nepříjemné noční prožitky může právě nízká hladina glukózy v krvi.

Pomůže vám malá svačinka těsně před spaním.

Konzumace alkoholu

Další z častých příčin vzniku noční můry je konzumace alkoholu těsně před spaním. Pivo, likér či panák něčeho silnějšího nás sice zdánlivě uklidní, tento účinek ale netrvá příliš dlouho, v momentě, kdy zavřeme oči, totiž často způsobuje noční můry.

Ideální tedy je se konzumaci alkoholu těsně před spaním raději obloukem vyhnout.

Zdroj: Good Housekeeping

KAM DÁL: Jak se jednoduše zbavit plevelu mezi dlaždicemi. Zmizí do druhého dne.