Nevyhazujte starý chleba: Můžete ho využít na výrobu hned několika chutných jídel

Z okoralého pečiva si můžete připravit mimo jiné i lahodný francouzský toust
  |   zajímavost

Řada z nás suchý či okoralý chleba okamžitě vyhazuje. To je ale velká chyba. Můžeme ho totiž použít do salátů, na přípravu chutné snídaně, to ale zdaleka není vše. Víte, jak oschlý chleba využít do posledního drobku?

Okoralé a suché pečivo bychom rozhodně vyhazovat neměli.

Zcela jiná situace ale nastává v případě, kdy v kuchyni najdeme plesnivý chleba, toho bychom se naopak měli zbavit co možná nejrychleji, aby se spóry plísně poletující ve vzduchu neusadily i na dalších potravinách. Plesnivý chleba se rozhodně nesnažte zachraňovat.

Dokonce i v momentě, kdy plíseň na určitých částech postiženého pečiva nevidíte, je velmi pravděpodobné, že je plísní prorostlé a mohli byste si tak způsobit zdravotní komplikace, jak na svém webu uvádí ministerstvo zemědělství USA.

Salát s opečeným chlebem

Jedním z těch nejjednodušších receptů, jak zpracovat okoralý chleba, je přidat ho do salátu dle vašeho výběru. Křupavé kousky pečiva oživí téměř jakýkoliv druh salátu a přemění ho tak na mnohem sytější a chutnější jídlo.

Nejdříve je ale nutné pečivo, které vám doma ztvrdlo, nakrájet na malé kousky, které osmažíte na pávi s trochou másla. Kousky smažte na středním plameni a nezapomeňte je průběžně otáčet, aby byly propečené z obou stran.

Strouhanka

Rozhodně také nesmíte zapomenout na to, že s pomocí domácího mlýnku si ze suchého pečiva můžete připravit vaši vlastní strouhanku.

Před tím, než pečivo rozemelete, je ale nutné ho nakrájet na plátky či na menší kousky a několik dní počkat, abyste se ujistili, že je opravdu dokonale suché. V opačném případě by vám namletá strouhanka mohla zplesnivět.

Tousty se sýrem

Skvělým tipem, jak využít okoralé pečivo, je také spojení kousků chleba se sýrem. Stačí jen pečivo, které vám zbylo, nakrájet na plátky, lehce potřít olivovým olejem, posypat nastrouhaným sýrem a zapéct ho v troubě. Lepší přílohu k jakémukoliv druhu polévky byste hledali asi jen těžko.

Francouzský toust

Z oschlého pečiva si můžete připravit dokonce i lahodnou snídani.

Stačí jen smíchat dvě vajíčka s trochou cukru a smetany, dobře vše rozmíchat a okoralé pečivo do směsi namočit. V momentě, kdy se vaječná směs do pečiva vsákne, stačí jen tento lahodný dezert osmažit na másle a podávat s čerstvým ovocem a javorovým sirupem.

Zdroj: BBC

KAM DÁL: Nemusíte vynechávat snídani, abyste zhubli. Zkuste zařadit tyto druhy potravin.