Jak žít déle? Nejlevnější potraviny, které vám pomohou dosáhnout vyššího věku

Dožít se vyššího věku vám mohou pomoci mimo jiné také obyčejné brambory
  |   zajímavost

Asi každý z nás se chce dožít co možná nejvyššího věku. Na tom, kolika let se dožijeme, se podílí celá řada faktorů. S prodloužením života nám ale mohou pomoci mimo jiné i určité druhy potravin, a to dokonce i ty nejlevnější.

Jedním z faktorů, které ovlivňují to, jakého věku se dožijeme, je genetika. Zděděné geny ale délku našeho života ovlivňují pouze do určité míry, konkrétně pouze z 25 %, jak na svém webu uvádí Mayo klinika. „Tato data naznačují, že chování, prostředí a to, jak se staráme o naše zdraví, může ve velké míře ovlivnit, jakého věku se dožijeme,“ ujasnil pro Mayo kliniku Dr. Robert Pignolo, M.D., Ph.D.

Při zkoumání lidí, kteří se dožili věku vyššího než 100 let, se ukázalo, že mají mnoho společného. Většina z nich totiž jedla do polosyta, v jejich každodenní rutině nechyběla pravidelná fyzická aktivita a zároveň se také vyhýbali zlozvykům, jako je kouření a nadměrná konzumace alkoholu. Velkou roli v jejich životě údajně hrály také sociální vazby a nějaký cíl, kterého se tito lidé snažili dosáhnout.

Velkou roli při dosáhnutí dlouhověkosti hraje mimo jiné také jídelníček. Některé potraviny vám ale s dosažením vyššího věku mohou pomoci více než jiné. Patří mezi ně dokonce i ty nejlevnější:

Ovoce a zelenina

Studie dokazují, že lidé, kteří do svého jídelníčku zařazují tři porce zeleniny a dvě porce ovoce denně, mají nižší riziko předčasné smrti. Navíc si můžete ovoce či zeleninu zamrazit, vyhnout se tak plýtvání a ušetřit desítky korun.

Brambory

Pravidelná konzumace této oblíbené přílohy je spojena s dosažením vyššího věku. Brambory totiž obsahují vysoké množství draslíku, který ním pomáhá snížit riziko vzniku mrtvice, jak dokazují studie.

Výzkumy ale zároveň varují, že je nutné vyhnout se smažení brambor, mohli byste tak dosáhnout pravého opaku. Konzumace smažených brambor je spojena s vyšším rizikem předčasné smrti.

Fazole a další druhy luštěnin

Mezi levná jídla, která vám mohou pomoci prodloužit váš život, patří mimo jiné také fazole a další druhy luštěnin. Tyto bílkovinami nabité přílohy jsou totiž spojeny s nižším rizikem předčasného úmrtí, jak dokazují studie.

Zdroj: Mayo Clinic, National Heart Lung and Blood institute

KAM DÁL: Je snídaně nejdůležitější jídlo dne - nebo je to marketing?