Auto ani neškytne: Může za to kuna, která překousala kabely. Ochrana je celkem snadná

Kuna dokáže být pěkný prevít, navíc je chytrá a obezřetná
  |   zajímavost

Po nasednutí za volant auta následovalo po otočení klíčkem hrobové ticho. Tenhle šok po ránu, když pospícháte do práce, zažila už spousta řidičů. Může za ním být nezvaný host, který pronikl do motorového prostoru vašeho vozu - lasicovitá šelma kuna. Těm totiž z nějakého důvodu chutnají kabely. Okusují je a způsobí zkrat. Často také trhají polstrování z kapoty, které slouží na odhlučnění motoru. Dá se jejich útoku bránit?

Kuna skalní je mrštné zvíře, kterému nedělá problém se vyšplhat po pneumatice k motoru. Tam hledá teplo a závětří v zimním počasí a přitom dokáže způsobit velké škody.

Chutná jim elektroinstalace

Co řidičů už muselo zavolat odtahovou službu, aby jim v servisu opravili elektroinstalaci. Někdo měl více štěstí a malé šelmy jim "jenom" vytrhaly polstrování pod kapotou. Někdy si jejich řádění všimnete včas právě tím, že se kolem auta povalují chuchvalce zpod kapoty vozu.

Kuny ničí i gumové těsnění a hadičky

Je všeobecně známo, že kunám "chutnají" kabely převážně u škodovek, ale i u vozů Volkswagen či Hyundai a Seat. Malí záškodníci neničí jen kabely, ale i podtlakové hadičky a někdy i celé kabelové svazky. Takže někomu stačí opravit jeden kabel, u jiného vyjde oprava po řádění kuny na pěkný balík, zvláště když prokouše celý kabelový svazek nebo poničí řídicí jednotku.

Kuna je zástupce dvou rodů šelem z čeledi lasicovitých. Jsou to malé, štíhlé šelmičky, které aktivně loví malá zvířata, většinou hlodavce. Na území ČR žijí dva druhy, kuna lesní a kuna skalní. Kuna lesní často loví i veverky. Kuna je přibližně velká jako kočka domácí.

„Když ještě jezdilo více felicií, měli jsme tady v servisu každou chvíli auto s prokousanými kabely. Nyní také občas řešíme nějaký vůz s poničenou elektroinstalací. Myslím si, že řidiči už ve větší míře začali používat různé prostředky na odpuzování kun. Co jsem se poptával, tak se jim osvědčuje umístění elektrického plašiče,“ říká majitel jednoho středočeského autoservisu Michal Vrána.

Proti šelmám se sprejem nebo s vlasy

Proti řádění kun můžete koupit speciální spreje. Při jejich aplikaci do motorové části se připravte většinou na pořádný zápach. Někdo si poradí sám a dává pod kapotu svazek lidských vlasů. Jiný řidič zase používá psí chlupy. Kuna z vlasů a chlupů vycítí přirozené predátory - člověka a psa. Stoprocentní ochrana ale neexistuje. Někdo má třeba zkušenosti s elektrickými plašiči, které vydávají zvuky lidským sluchem takřka nezachytitelné, ale kuny na ně reagují.

Kuny jsou také nemalými škůdci v domácnostech. Mohou poškodit zateplení budov, zardousí vám drůbež na dvorku nebo přímo v kurníku. Pro tyto účely se prý hodí jako odpuzovač tohoto malého škůdce i tuhé podpalovadlo, které jim smrdí. Můžete ho použít na chatě, na půdě nebo i v déle odstaveném autě.   

Zdroje: wikipedia, Michal Vrána (autoservis), Karel Hovorka (zahrádkář)

KAM DÁL: Poslední přípravy před zimou: Přikryjte růže a nezapomeňte sklidit celer. Další kroky popisuje odborník.

Klíčová slova: