Jak ulehčit prořezávání zoubků? Kojenecká masáž je hotový zázrak, pomůže i se zažíváním

Kojeneckou masáží můžete mimo jiné i podpořit správný růst vaší ratolesti
  |   zajímavost

Pokud máte doma malé miminko, rozhodně se vám vyplatí naučit se jednoduše proveditelné techniky masáže určené pro kojence. Pomůže totiž mimo jiné i s prořezáváním zoubků, správným růstem miminka a zažíváním. K provedení masáže vám stačí pouhých 15 minut.

Rozhodně není na škodu si techniku kojenecké masáže zapamatovat a mít ji tak vždy "po ruce". Může totiž vaší ratolesti pomoci se vypořádat s celou řadou nepříjemných pocitů.

Kvalitní spánek

Kojenecká masáž vám může pomoci mimo jiné i s uspáváním miminka a navíc zlepšuje jeho kvalitu spánku.

Výzkum, který byl vedený specialistkou v oboru Tiffany Field Phd. pro institut Touch Reserch poukazuje na to, že kojenci, které jejich rodiče masírovali pomocí speciální techniky kojenecké masáže zhruba 15 minut před spaním, vykazovali v oblasti usínání a kvality spánku značnou míru zlepšení.

Studie dokázala, že kojenecká masáž umožňuje kojencům spát mnohem hlubším spánkem a zvyšuje tak jeho celkovou kvalitu.

Správný růst vaší ratolesti

Mimo jiné může tento typ manuální péče také stimulovat produkci růstového hormonu. Technika kojenecké masáže se tedy mimo jiné skvěle hodí také rodičům, jejichž děti se narodily předčasně nebo trpí podváhou.

Výzkumy poukazují na to, že pomocí pravidelné kojenecké masáže můžete zvýšit hmotnost vašeho miminka až o několik desítek procent. U dětí, které byly touto technikou masáže masírovány třikrát denně, bylo pozorováno zvýšení hmotnosti průměrně o 47 %.

Zažívání

Masáží můžete mimo jiné podpořit i správné zažívání vašeho miminka. Plynatost i zácpa patří u kojenců mezi velmi časté problémy. S kojeneckou masáží se s těmito nepříjemnými stavy můžete rozloučit během několika málo minut.

Prořezávání zoubků

Některé druhy kojenecké masáže u dětí podporují produkci endorfinů neboli hormonů štěstí. Pomocí masáže tak můžete svému kojenci do určité míry i ulevit od nepohodlí spojeného s prořezáváním zoubků.

Jak masáž provádět

Ujistěte se, že je v místnosti, kde chcete masáž provádět, dostatečné teplo, rozehřejte si v rukou dětský olej a můžete začít s masáží od chodidel vašeho miminka.

  1. Nejdříve namasírujte chodidla děťátka jemnými a pomalými tahy od paty ke špičce chodidla.
  2. Dále namasírujte pomalými pohyby i nohy dítěte ve směru od chodidla ke stehnu.
  3. Nohy také jemně procvičte, pomůžete tak vašemu miminku s plynatostí. Stačí je jen jemně pokrčit a přiblížit směrem k bříšku.
  4. V masáži pokračujte jemnými tahy směrem od ramen k hrudníku a poté namasírujte i ruce vaší ratolesti ve směru od ramen po zápěstí.
  5. Dále pokračujte s tahy na bříšku dítěte ve směru hodinových ručiček.
  6. Nezapomeňte ani na masáž hlavy pomalými tahy od čela přes lícní kost až po koutky úst.
  7. Nakonec dítě otočte na břicho a tahy směrem od temene hlavy až k hýždím mu namasírujte záda.

Zdroj: Healthy Woman, Raising Children

KAM DÁL: Jak ušetřit: Neplaťte za provoz lednice více, než musíte.