Nová mutace covidu s 80% úmrtností? Vše je jinak, vysvětluje viroložka Zelená a hovoří o genetických úpravách

Podle viroložky Hany Zelené není důvod k panice
  |   názor

Zpráva o tom, že vědci v Bostonu vyvinuli novou variantu koronaviru s 80% úmrtností, spustila obrovskou lavinu kritiky a obav. Lidé po celém světě se začali bát nové vlny pandemie a nebezpečí, které by jim od nové varianty nebezpečného viru covidu mohlo hrozit. Vše je ale ve skutečnosti trochu jinak. Zda je, či není důvod k panice, pro Čtidoma.cz objasnila vedoucí oddělení virologie ve Zdravotním ústavu se sídlem v Ostravě MUDr. Hana Zelená, PH.D.

Podle tisíců lidí si vědci z Bostonské univerzity "zahrávají s ohněm". Nedávný výtvor vědeckých pracovníků této prestižní americké univerzity totiž sklidil obrovskou dávku kritiky. Objevily se totiž zprávy o tom, že vytvořili nový "smrtící kmen covidu", jak informoval Daily Mail.

Tým bostonských vědců vytvořil nový kmen obávaného viru covidu, který kombinuje variantu Omikron s původním kmenem Wuhan. Při laboratorních testech zabil tento druh viru 80 % zkoumaných myší. Bostonští vědci se snažili zjistit, co přesně je zodpovědné za to, že varianta Omicron je doposud nejpřenosnější variantou koronaviru pomocí zkoumání tzv. spike proteinu.

„V tomto případě se vědci snažili zjistit, zda je za vyšší smrtnost původní wuchanské varianty viru zodpovědný spike protein, nebo jiná část viru. Zjistili, že jde spíše o jinou část viru, protože i přesto, že spike protein pocházel z omikronu, smrtnost pro myši zůstala vysoká,“ objasnila Hana Zelená.

Jaký byl důvod pro umělé vytvoření nové varianty covidu?

V reakcích na výsledky vědecké práce z Bostonské univerzity se často objevovaly dotazy, prostřednictvím kterých se lidé snažili zjistit, proč by vědci riskovali vývoj něčeho tak nebezpečného a k čemu by nám mohl být takový pokus užitečný. Vedoucí oddělení virologie Hana Zelená má o experimentech podobných tomu bostonskému jasno.

„Podobné pokusy jsou zdůvodňovány například vývojem léčiv a podobně. Osobně si ale myslím, že genetické manipulace virů, především těch patogenních nebo dokonce pokusy směřující ke zvýšení smrtnosti nebo nakažlivosti virů, jaké probíhaly ve výzkumné laboratoři ve Wuhanu, jsou zahráváním si s ohněm a měly by být velmi přísně regulovány,“ uvedla viroložka.

Měli bychom se bát úniku viru z laboratoře a další vlny pandemie?

Podle specialistky v oboru ale není nutné se obávat úniku nové varianty viru z laboratoře, řada zpráv, které o objevu nové variantě viru pojednávaly, byly navíc podle expertky značně zavádějící.

„Tento scénář (únik viru z laboratoře) je velmi nepravděpodobný. Uváděná 80% úmrtnost je navíc značně zavádějící údaj. Jednalo se o pokusy na myších v počtu 10 kusů, které byly uměle nakaženy geneticky upraveným virem, 8 z nich zahynulo,“ uvedla viroložka.

„Spike protein pocházel z varianty omikron, zatímco zbývající část viru byla z původního wuhanského kmene, který se v USA vyskytoval na začátku roku 2020. V kontrolní skupině myší nakažených původním "přírodním" wuhanským virem zahynuly všechny, zatímco z myší nakažených čistým omikronem všechny přežily. Tady vidíte, že smrtnost laboratorních myší nelze jednoduše převést na smrtnost v lidské populaci. Dále je třeba mít na paměti, že myši nebyly před nákazou imunizovány, zatímco drtivá většina lidí už imunizována je, a to buď předchozí infekcí nebo očkováním nebo obojím. I kdyby tedy takto geneticky upravený virus z laboratoře unikl, pravděpodobně by nic dramatického v lidské populaci nezpůsobil,“ vysvětlila Hana Zelená.

KAM DÁL: Zdravé ledviny: Zlepšete funkci vašich ledvin pomocí jídelníčku.