Ženě tragická nehoda převrátila život vzhůru nohama. O svém zážitku se dlouho bála mluvit

Harriet o nehodě nepromluvila dlouhých 50 let (ilustrační foto)
  |   zajímavost

Harriet Ware-Austin zažila v mládí něco strašného, desítky let o tom dokonce nebyla schopna promluvit. Událost, kterou kdysi viděla na vlastní oči, ji dodnes budí ze sna. I po uplynutí desítek let si živě pamatuje pocit naprosté bezmoci a paralyzující hrůzu, která ji tehdy zachvátila.

K události, která nahání husí kůži, došlo v dubnu roku 1972. Harriet byla tehdy náctiletou dívkou, stejně jako její dvě sestry, Caroline a Jane, kterým tehdy bylo pouhých 12 a 14 let.

Harriet byla vyprovodit své sestry na letiště, odlétaly totiž zpět domů poté, co jim skončily velikonoční prázdniny. Netušila ale, že je ten den vidí naposledy.

Mladičká Harriet stála opodál a mávala svým sestrám, které nastupovaly do letadla. Spolu s rodiči se dívali, jak stroj s dívkami na palubě nabírá na rychlosti. Ještě předtím, než se letadlo zvedlo ze země, se ale něco pokazilo. Bylo slyšet, jak se pilot stroje zničehonic snaží letadlo zabrzdit.

Přihlížející členové rodiny a kamarádi, kteří byli vyprovodit své blízké, propadli panice, nikdo totiž nevěděl, co se děje. Letadlo nakonec zastavilo na konci vzletové dráhy, ze stroje ale začal stoupat kouř. V ten moment bylo jasné, že je zle, v letadle vypukl požár.

Harriet a její matku hrůza z toho, čemu přihlížely, paralyzovala, zkrátka se nemohly ani hnout. Otec dívek se ale pohotově rozběhl ke stroji v naději, že své dcery z hořícího letadla zachrání, bohužel marně.

Půl století mlčela

Harriet měla z události takové trauma, že o ní dlouhých 50 let nepromluvila. Na onen osudný den na letišti zkrátka už nikdy nezapomene, převrátil totiž celý její život vzhůru nohama, krutě ji připravil o její nejbližší.

V letadle seděly obě její mladší sestry spolu s kamarádkou jedné z nich, Debbie. Caroline a Debbie si stačily včas rozepnout bezpečnostní pás a podařilo se jim z hořícího letadla uniknout.

Na místě zůstaly jen boty

Mladší sestra Harriet, které se podařilo utéct ven z letadla, se bohužel po opuštění stroje rozeběhla špatným směrem. Utíkala totiž po cestě, kterou ze stroje ven unikalo palivo. Oheň z letadla se v mžiku rozšířil ven ze stroje a rychle se šířil po palivové stopě. Caroline tak zachvátily plameny.

V momentě, kdy k místu doběhl její otec, byla ještě na živu, ale měla velmi silné popáleniny po celém těle, na místě po ní zůstal jen ohořelý pár bot.

Tragédii přežila pouze Carolinina kamarádka Debbie, zachránilo ji to, že se po opuštění letadla rozeběhla opačným směrem. Caroline byla okamžitě hospitalizována, ale zemřela po 4 dnech v nemocnici.

Harrietina sestra Jane se bohužel nedokázala ze stroje vyprostit a požár také nepřežila. Nehoda si tehdy na palubě letadla východoafrických aerolinek vyžádala životy celkem 43 cestujících.

Zdroj: BBC

KAM DÁL: Hrůzu nahánějící panenka: Sama se hýbe, to ale zdaleka není vše.

Klíčová slova: