Jak se jednoduše zbavit plísně: Pomůže vám jedna nenáročná pokojovka

Plísně vás může zbavit mimo jiné i obyčejný břečťan
  |   zajímavost

Pokud jste ve vašem domě či bytě objevili plíseň, rozhodně byste neměli otálet s jejím odstraněním. Může mít totiž velmi nepříznivé účinky na vaše zdraví. S jejím odstraněním a dokonce i s prevencí vzniku plísně vám mohou pomoci některé pokojové rostliny.

Většina z nás si pokojové květiny vybírá zkrátka jen podle toho, jak vypadají. Tím nejdůležitějším faktorem při výběru pokojovek je pro většinu z nás jejich velikost, barva a tvar, abychom zajistili, že se budou perfektně hodit do našeho interiéru.

Důležité je při výběru pokojovek pro některé lidi také to, jak náročné je o danou rostlinu se starat. Velmi populární jsou květiny, o které se zvládne starat i naprostý začátečník. Většinou jde o druhy rostlin, které nevyžadují častou zálivku, a dokonce i když na ně dva týdny zcela zapomenete, nic se nestane.

Řada z nás ale při výběru pokojových rostlin zcela zapomíná na to, že některé z nich mají i určité vlastnosti, které nám mohou pomoci zlepšit kvalitu ovzduší v místnosti, léčivé vlastnosti a další.

Některé druhy rostlin jsou nejen dekorativní, ale také nám mohou pomoci snížit množství vlhkosti v ovzduší. Příliš vysoká vlhkost vzduchu totiž často vede k růstu plísní.

Některé běžné druhy pokojovek nám tak mohou pomoci předejít vzniku plísně v domě či bytě, nebo se jí zbavit a zabránit jí v tom, aby se na vaši stěnu, spáry mezi dlaždičkami či jiné místo v domě vrátila.

Břečťan popínavý

Tato pokojová rostlina je velmi nenáročná, péči o břečťan tak zvládne i úplný začátečník. Břečťan dokáže odstranit plíseň z místností s vysokou vlhkostí. Je tak ideální dekorací, ale i praktickým pomocníkem do menších koupelen. V případě, že už v koupelně plísen máte, vyzkoušejte některou z těchto rad, jak odstranit plisen ze silikonu.

Pozor by si ale měli dát majitelé domácích mazlíčků, listy břečťanu by pro ně totiž mohly být toxické.

Důležité je břečťan umístit na místo s nepřímým světlem a pravidelně ho zalévat. Se zálivkou to ale nemusíte přehánět, obzvláště v zimních měsících. Stačí jen kontrolovat, aby substrát, ve kterém je rostlina zasazena, nikdy úplně nevyschl.

Nejlépe se této pokojové rostlině bude dařit v místnosti, kde teplota po většinu dne dosahuje zhruba 22 stupňů Celsia.

Zdroj:ExpressZazumi

KAM DÁL: Nespavost: Pomůže vám s ní i jedna oblíbená podzimní zelenina.