Hotely, ve kterých straší duchové: Strávit tam noc je jen pro silné povahy

Hotel Mermaid Inn v městečku Rye je jedním z míst s největší koncentrací aktivních duchů na světě
Zobrazit fotogalerii (3)
  |   zajímavost

Bojíte se duchů nebo byste se rádi alespoň jednou v životě s nějakým setkali? Pak je nejvyšší čas začít plánovat dovolenou v jednom ze strašidelných hotelů. Na výběr je jich opravdu hodně...

Ve chvílích volna a zvláště na dovolené si jistě rádi odpočineme. Někdo vyrazí za pohybem a adrenalinem, jiní pro změnu do klidných středisek, kde na ně čekají služby, dobré jídlo a ničím nerušený odpočinek. Pak jsou tady ale ještě hotely, které nabízejí odpočinek a luxus, ale zároveň i neustálé napětí. Jde o strašidelné hotely, rozeseté po celém světě. Některé nahánějí hrůzu, jiné díky svým tajemným obyvatelům spíše budí milou pozornost. Jako třeba Fairmont Banff Springs Hotel. 

Duch v sobě poslíčka nezapře

Čím je kanadský Fairmont Banff Springs Hotel tak zajímavý? Samozřejmě svými strašidly - ano, v tomto hotelu se podle svědectví mnoha návštěvníků usídlili minimálně dva duchové. Prvního z nich bychom asi potkat nechtěli, protože se vyžívá v drobných i větších schválnostech. Jednu z nesčetných nevěst, které si vysnily svatbu právě v tomto hotelu a své přání si také splnily, dokonce zákeřný duch prý shodil ze schodů. Možná s jejím sňatkem nesouhlasil nebo se chtěl jen pobavit. 

To druhý tajemný obyvatel tohoto hotelu je z docela jiného těsta. Podle pověsti jde o ducha bývalého poslíčka, milého a ochotného mladého muže, který si svoji povahu přenesl i do záhrobí. Čas od času se tak objeví u hotelu a nic netušícím hostům pomůže se zavazadly. Překvapení a zděšení přijde až ve chvíli, kdy úslužný pomocník bez varování a beze stopy zmizí. I když nikdy nikomu neublížil, ani takový zážitek hostům jistě na klidu nepřidá. 

Dřív krematorium, dnes hotel

Když už jsme se vydali až za oceán, zastavme se ještě v Texasu, v hotelu Emily Morgan v San Antoniu. Už vnější podoba vznešené budovy věští poněkud tajemnou historii. Chrliče umístěné v její horní části, zpodobňující mnohé neduhy a trápení, které provázejí lidi historií i jejich samotnými životy. Má to svůj důvod: tahle budova v minulosti sloužila nejen jako nemocnice, ale našli bychom tady také márnici a dokonce i krematorium. To vše bylo později přebudováno na hotel, a tak není čemu se divit, když hosté vyprávějí zkazky, zacházející daleko za hranice pozemského života. 

Jak bychom si mohli racionálně vysvětlit, že se polštáře v čistě uklizeném zamčeném pokoji znenadání ocitnou na zemi, že se ve vaně v luxusním apartmánu bez varování, napouštění a jakéhokoliv hluku najednou objeví různě zbarvená voda nebo že je na chodbách v některých chvílích cítit zápach desinfekce, která se již dávno nepoužívá? Někteří hosté vyprávěli, že v noci slyšeli po chodbách jezdit nemocniční vozíky, další viděli na zdi pohybující se stíny, které nemělo co vrhat. Našli byste odvahu ubytovat se v takovém hotelu? 

Vyberte si pokoj podle jeho ducha

Nechce se vám za duchy cestovat tak daleko? Pak je ten pravý čas začít přemýšlet o dovolené v anglickém městečku Rye ve východním Essexu. Podle legend jde dokonce o jedno z nejstrašidelnějších míst na světě, třeba v tamním hotelu Mermaid Inn má mnoho pokojů svého vlastního ducha. Výpovědí hostů, kteří odtud odjížděli s děsivým zážitkem na celý zbytek života, je víc než dost, přesto (nebo právě proto) sem přijíždějí stále další a další. A co je tady může čekat? To podle toho, na kterém z pokojů se ubytují.

Klidné strašidlo, nebo bojovníci? 

Tak například hned v pokoji číslo 1 se čas od času objevuje starší dáma ve světlém oblečení, aby se ohřála u krbu. Sedle si do křesla a poklidně odpočívá. Oproti tomu duchové z pokoje 16, muži v historickém oblečení, svádějí před zraky hostů krvavý souboj, při němž bývá jeden z nich zabit a následně padacími dveřmi shozen do sklepa. Takové “drobnosti” jako rozsvěcející se světla, padající nádobí nebo lahve, nevysvětlitelné zvuky a podobně jsou vlastně v takovém hotelu zanedbatelné. Pokud spíte v místnosti, kde se najednou začne houpat křeslo, a vy jasně cítíte dámskou voňavku, která se pronese celým pokojem, vychladlým i v létě bezmála k bodu mrazu, pak asi o blikající žárovce ani nepřemýšlíte. 

A co vy? Milujete klid, nebo byste se nechali zlákat podobným zážitkem? V těchto hotelech se většina hostů prý vyděsí zcela jistě alespoň při odjezdu - to když uvidí účet. 

Zdroj: cntraveler.com, en.wikipedia, emilymorganhotel.com

KAM DÁL: Malý kojenec Albert skončil jako pokusný králík šíleného psychologa. Týral ho krysami.

Klíčová slova: