Co se spadaným listím na zahradě? Existuje hned několik způsobů, jak ho využít

Popadané listí můžete využít mimo jiné i jako mulčovací materiál
  |   zajímavost

Na podzim je na většině zahrad jednou z hlavních činností odklízení popadaného listí. Spadané listy ale nemusíte vyhazovat. Můžete ho totiž zužitkovat přímo na vaší zahradě, a to hned několika jednoduchými způsoby.

Řada milovníků podzimu si toto sychravé roční období oblíbila zejména kvůli barvám, které podzimní měsíce propůjčují korunám stromů. Ne pro všechny jsou ale barevné koruny stromů pastvou pro oči. Zahrádkářům se při pohledu na podzimní krásu v mysli objeví jediné, a to dlouhé hodiny, které budou trávit hrabáním a likvidací popadaného listí na jejich zahrádce.

Dokonce i tato činnost má ale svá pozitiva, popadané listí vám totiž může posloužit i jako skvělý pomocník.

Zlepšete stav vašeho trávníku

V momentě, kdy listy z okolních stromů spadají na vaši zahradu, nastavte svou sekačku na tu největší rychlost sekání a listy s ní "posekejte". Pomůže to vašemu trávníku. Malé kousky listů se tak totiž budou moci lépe rozložit a vyživit vaši zahradu.

Na kompost s nimi

Skvělým způsobem, jak popadané listí využít, jsou také komposty.

Pokud tedy máte na zahradě kompost, rozhodně listy nevyhazujte, přidejte je k nastřádanému organickému materiálu a můžete se těšit na skvělé hnojivo. Ideální je do kompostu přidat listí, které je vlhké, ale ne mokré, a nezapomenout obsah kompostu jednou měsíčně otáčet, zajistíte tak jeho ideální rozklad.

Mulčování

Popadané podzimní listí můžete využít mimo jiné i k mulčování. Listy musíte nejdříve rozsekat na menší kousky pomocí sekačky, poté materiál rozmístěte na záhonky kolem vašich rostlin. S množstvím rozhodně nešetřete, mulč by měl ideálně dosahovat výšky zhruba 10-15 cm.

Nejen, že vaše záhony pořádně vyživí, ale také zafunguje jako izolace. Mulč je také skvělou bariérou proti růstu plevelu.

Listí posbírejte a usušte

Na podzim má většina zahrádkářů více než dost organického materiálu, který mohou přidat na svůj kompost. Na jaře a v létě tohoto materiálu ale ubývá.

Ideální tak je popadané listy na vaší zahradě nejdříve usušit a poté zabalit do několika pytlů a schovat si je v kůlně či v garáži až do jarních či letních měsíců.

Zdroj: Hause Beautiful, Almanac

KAM DÁL: Jak se jednoduše zbavit plísně: Pomůže vám jedna nenáročná pokojovka.

Klíčová slova: