Tip na výlet: Objevte divokou krásu Jizerských hor

Krásná příroda, milí lidé. Co víc si přát?
  |   zajímavost

Jizerské hory jsou oblíbené u lidí, kteří si chtějí užít nerušené procházky divokou krajinou bez hlučících davů. Na milovníky přírody tu čekají desítky kilometrů turistických stezek, skalní útvary, rašeliniště, potůčky s vodopády a husté lesy.

Ve srovnání se zbytkem republiky tu panují výrazně chladnější teploty. Mrazy mínus 30 stupňů Celsia nejsou ničím neobvyklým. Zdejší hory se chlubí rozsáhlými plochami rašelinišť, kde se vyskytují unikátní rostliny a živočichové obvykle typičtí spíše pro oblast Skadinávie. „Jsou přírodě nejbližšími a člověkem nejméně dotčenými částmi Jizerských hor, nicméně mnoho jich bylo v minulosti zničeno buď přímým odvodněním, nebo nepřímo výstavbou lesních cest v blízkém sousedství, odlesňováním okolí a vysycháním. Přesto se v nich dochovalo množství vzácných rostlin a živočichů a dnes představují unikátní ostrůvky severské přírody ve střední Evropě,“ popsala Jana Mejzrová ze Správy CHKO Jizerské hory. Rašelině se mimo jiné připisují léčivé účinky a po staletí se využívala při léčbě nemocí pohybového aparátu a kožních problémech.

Výlety za vodopády

Krásné výhledy nabídne severní úbočí Jizerských hor ležící na hranici s Polskem. K nejpůsobivějším patří ten na vrcholu Paličník. Vede sem žlutá turistická značka z obce Bílý Potok, která prochází pod skalními věžemi a malými vodopády. Na vrchol stoupají kamenné schody, které končí na plošině, kde je dřevěný kříž a železné zábradlí a návštěvníci se odtud mohou pokochat panoramatickým výhledem na severní stranu Jizerských hor, na Lužické hory a Krkonoše nebo Frýdlantsko.

Vyběhlík je regionální specialita podobná svítku (z vajec, mouky a mléka). Podává se s ovocnými marmeládami

K největším lákadlům však patří vodopády na Jedlové. Hlavní vodopád je vysoký pět metrů a voda přepadává přes kolmý okraj do volného prostoru, než dopadne do spodní tůně. Trasa kolem vodopádů měří celkem dva kilometry a z jejího konce se dá zamířit buď dále k rozhledně Na Čihadle, nebo na vrchol Jizera.

V obci Albrechtice si obdivovatelé vyhlídek mohou vyšlápnout na Světlý vrch, kde je rozhledna připomínající ptačí hnízdo. Má výšku jednadvacet metrů a je volně přístupná. V této oblasti stojí za návštěvu také krásné vodopády na řece Černá Desná, kolem kterých prochází červená turistická značka. Největší z nich, Dlouhý vodopád, je vysoký asi sedm metrů.

Po výšlapu pohodlí

Přestože nejsou Jizerské hory tolik v obležení turistů jako třeba sousední Krkonoše, nachází se tu řada hotelů a penzionů se špičkovými službami. Odpočinek po náročných vycházkách návštěvníci najdou například v jabloneckém hotelu Rehavital, který se hlásí k místním tradicím a podporuje regionální výrobce. „Náš krásný region je pro turistiku jako stvořený a možnosti odpočinku jsou široké. Pokud návštěvníci chtějí poznat místní chutě, výrobky a spojit to s kvalitním wellness, jsme pro ně ideální volbou. Regionální kuchyně, bylinky a příroda na dosah, to vše najdou na jednom místě,“ popisuje manažerka hotelu Ladislava Moskalová s tím, že ve zdejší prodejně mají návštěvníci možnost prohlédnout si a nakoupit výrobky místních malých firem a řemeslníků.

Rehavital wellness

Centrum sklářství

Město Jablonec nad Nisou je vstupní branou do Jizerských hor. Je také centrem českého sklářství a výroby bižuterie. Historii těchto řemesel představuje expozice tamního Muzea skla a bižuterie, ve které návštěvníci mohou obdivovat tisíce třpytivých pokladů z bohatých sbírek. Sklářská tradice však stále žije, ukrytá v drobných památkách v okolních zalesněných kopcích.

Právě lesy bohaté na dřevo umožnily rozvoj sklářství v oblasti Jizerských hor. První malé hutě se začaly objevovat už ve čtrnáctém století a postupně jich přibývalo, až se z Jablonecka stalo sklářské centrum evropského významu.