Jak zabránit hlodavcům v invazi do našich domovů

Myši nesnáší vůni kajenského pepře, máty a hřebíčku
  |   zajímavost

Spolu s neustále se snižujícími teplotami se zvyšuje pravděpodobnost, že doma objevíte nezvané hosty. Mimo jiné se před zimou snaží za každou cenu schovat i myši, do našich domovů se mohou dostat hned několika způsoby, naštěstí jim v tom lze spolehlivě zabránit.

Emily Smelley, která se živila jako profesionální deratizátorka, na sociální síti prozradila, jak boj s hlodavci vyhrát. Jedním z nejpopulárnějších způsobů, jak se myší zbavit, bývá nastražení pastiček. Prvním krokem by ale mělo být něco zcela jiného.

Podle Emily je nutné nejdříve zajistit, aby se k vám myši nedostaly. Pokud totiž svůj dům dostatečně nezabezpečíte, můžete pochytat desítky myší a nijak vám to nepomůže. V následujících dnech se totiž objeví další.

Jak myším ve vstupu do domu zabránit?

Existuje celá řada míst, kudy se hlodavci mohou dostat přímo do našeho obýváku či kuchyně. Pozor bychom si měli dát mimo jiné i na prostor pod dřezem a za nejrůznějšími spotřebiči. Na těchto místech totiž ve zdech bývají díry pro potrubí, kterými se myši mohou dostat až k našemu jídelnímu stolu, jak na svém webu uvádí Orkin.

Je potřeba eliminovat mimo jiné také mezery u dveří a oken. Je zkrátka nutné pozorně prohlédnout celý dům a jakékoliv, dokonce i sebemenší dírky, pečlivě utěsnit. Myši jsou totiž díky své anatomii schopné se protáhnout i tou nejmenší skulinkou. Jako těsnění vám ideálně poslouží mimo jiné i ocelová vlna.

Rozhodně k utěsnění otvorů ve vašem domě nepoužívejte žádné přírodní materiály či měkké materiály, hlodavci by se jimi totiž bez problémů prokousali.

Myši se v tomto období nejen snaží schovat před chladem, ale také hledají potravu. Důležité je tedy skladovat všechno jídlo v plastových či skleněných nádobách, aby k vám hlodavce nelákalo. Pozor si dejte zejména na krmivo pro zvířata v kůlně. Po krmení slepic a králíků pečlivě ukliďte veškeré popadané krmivo, aby hlodavce nenalákalo ke zdroji.

Zaútočte na jejich čich

Pomohou vám mimo jiné také některé silně aromatické běžné ingredience, které hlodavci zkrátka nemohou vystát. Patří mezi ně mimo jiné i mátový olej, kajenský pepř a hřebíček.

Ideální tak je vyrobit si domácí sprej z mátového esenciálního oleje a nastříkat ho všude, kde se u vás hlodavci objevili. Stačí jen naplnit láhev se sprejovým uzávěrem vodou, nakapat do ni zhruba 20 kapek esenciálního mátového oleje a směs pořádně protřepat před každým použitím.

Můžete také do malých sáčků nasypat hřebíček, kajenský pepř i mátu a položit je všude, kam by u vás myši mohly zavítat. V momentě, kdy vaše snažení zavětří, půjdou zkusit štěstí o dům dál.

Zdroj: TikTok/@emilysmelley

KAM DÁL: Jak v chladných měsících předejít vzniku plísně v domě či bytě.