Jak jednoduše a levně snížit vlhkost vzduchu a zabránit tak vzniku plísně

Vlhkost vzduchu můžete snížit poměrně jednoduše, stačí vám jen sůl a papírový kelímek
  |   zajímavost

Spolu s příchodem chladnějšího počasí se zvyšuje i vlhkost vzduchu v celé řadě domácností, a to zejména pokud se snažíte udržovat vytápění na nutném minimu. Dalším častým problémem, se kterým se v podzimních a zimních měsících potýkáme, je kondenzace páry a následný vznik plísně.

Spolu se snižujícími se teplotami začíná celou řadu domácností trápit i kondenzace, neboli malé kapičky vody, které vznikají po kontaktu teplého vzduchu s nějakým typem chladné plochy. Nejčastěji můžeme kondenzaci pozorovat na oknech.

Problémem je, že vysoká vlhkost vzduchu a kondenzace vytvářejí ideální prostředí pro růst plísně, která nám může způsobit celou řadu zdravotních problémů, největší pozor by si na ni měli dávat staří lidé a rodiny s malými dětmi, jak na svém webu uvádí Národní zdravotní služba.

Negativní vliv plísně na naše zdraví

Plísně totiž produkují alergeny, ale i jiné druhy dráždivých, nebo dokonce toxických látek. V bezpečí dokonce nejsme ani v momentě, kdy s místem, na kterém plíseň roste, nepřicházíme do přímého kontaktu. Plíseň totiž do ovzduší uvolňuje své spóry a jejich vdechování u nás může vyvolat vyrážku, kýchání, astmatický záchvat, začervenání očí a další alergické reakce.

Pokud tedy u vás doma objevíte místo, kde plíseň roste, rozhodně její odstranění neodkládejte. Ideální je ale jejímu vzniku předcházet. Plísni se nejlépe daří v chladných a vlhkých místnostech. Pokud tedy máte ve vašem bytě či domě vysokou vlhkost vzduchu, jste v ohrožení. Naštěstí existuje jeden levný způsob, jak vlhkost vzduchu snížit a zabránit kondenzaci.

Jak snížit vysokou vlhkost vzduchu?

Skvělým tipem, jak zabránit kondenzaci a snížit vysokou vlhkost vzduchu v místnosti, je obyčejná sůl a papírové kelímky.

Stačí jen zakoupit papírové kelímky, na dno nasypat hrstku soli a postavit je na parapet. S tímto trikem se pro Manchester Evening News svěřila Natasha Murfin. Její prarodiče totiž kdysi bydleli v karavanu, kde se kondenzaci téměř nedá zabránit, a tento trik používali dlouhá léta.

KAM DÁL: Jak vyčistit zašlé hrnky do dvou minut.