Jak žít déle: Pozor na jeden běžný sváteční zvyk

Pozor na sváteční hodování, přejídání se je spojené s celou řadou zdravotních rizik
  |   zajímavost

Dožít se co možná nejvyššího věku chce asi každý z nás. Neexistuje žádný zaručený postup na to, jak dosáhnout dlouhověkosti, některé zvyky nám k tomu ale mohou pomoci, jiné zase naopak. Pozor bychom si měli dát zejména na sváteční hodování.

Dlouhověkost je jedním z hlavních předmětů zájmu lidstva již po celá desetiletí. Existuje celá řada faktorů, které nám mohou přidat hned několik let navíc.

Řada lidí věří tomu, že to, jakého věku se dožijeme, záleží především na našich genech, to ale není tak úplně pravda.

Zděděná genetická informace sice hraje v tom, jestli se dožijeme vysokého věku důležitou roli, ale menší než ostatní faktory, kterým jsme vystaveni. Geny ovlivňují délku našeho života zhruba z 25 %, jak na svém webu uvádí Mayo klinika. „Toto zjištění naznačuje, že chování, životní prostředí a zdravotní praktiky mohou velkou měrou ovlivnit náš potenciál pro dlouhý život,“ uvedl pro Mayo kliniku Dr. Pignolo.

Mezi faktory, které nám mohou přidat až několik let navíc, patří pravidelná fyzická aktivita, sociální vazby, vyhýbání se zlozvykům, jako je nadměrná konzumace alkoholu a kouření, a životní cíl.

Dlouhověkost a sváteční hodování

Spolu s blížícími se svátky se pomalu, ale jistě blíží i období svátečního hodování, na které se těší asi každý z nás.

Většina z nás si totiž o Vánocích dopřeje i to, co bychom si jinak odepřeli, jsme tedy schopní sníst dvakrát větší porci jídla na oběd, ještě si přidat a poté si dát k odpolední kávě perníčky, vanilkové rohlíčky a vosí hnízda.

Dokonce i lidé, kteří se po zbytek roku snaží dodržovat zdravý jídelníček, aby shodili několik přebytečných kilogramů, se o Vánocích často "utrhnou ze řetězu".

Přejídání ale může mít hned několik vážných zdravotních následků. Nejen, že může vést k obezitě, která je rizikovým faktorem vzniku celé řady vážných zdravotních problémů, jak dokazují studie, ale také negativně ovlivňuje náš mozek. Pravidelné přejídání může u starších lidí způsobit mentální úpadek, jak dokazují výzkumy.

Přejídání je také spojené s celou řadou trávicích problémů, jako je nadýmání a nevolnost, jak dokazují studie. To ale není vše. Přejídání nám může také zkrátit život.

Studie spojují přejídání se s kratší délkou života. Výzkumy naznačují, že snížení běžného příjmu kalorií o 10 až 50 % nám může prodloužit život. Nižší příjem kalorií je totiž spojený s nižší pravděpodobností vzniku nejrůznějších onemocnění, jak dokazují výzkumy.

KAM DÁL: ​Nebezpečné krevní sraženiny: Rozpustit je může jeden běžný druh ovoce.

Klíčová slova: