Diabetická kůže může ztěžovat každodenní fungování: Předejděte komplikacím správnou péčí

Nepříjemné projevy na kůži jsou pro cukrovku obvyklé
  |   zajímavost

Při příležitosti Světového dne diabetu, který tradičně připadá na 14. listopad, se dbá na zvýšení povědomí o cukrovce jak prvního, tak druhého typu. V České republice trpí touto chronickou nemocí téměř každý desátý a její výskyt v populaci stále narůstá. Důvodem je zejména nezdravý životní styl, sedavý způsob života i obezita. Přesto mohou diabetici se svým onemocněním vést zpravidla téměř normální život. Může je však zastihnout několik komplikací. Jednou z nich jsou projevy změn na kůži, jako je snížená tvorba potu či mazu, šupinatění, popraskání kůže nebo její vysychání. 

Každoročně onemocní cukrovkou více lidí. Podle dat SZÚ z roku 2021 trpí cukrovkou téměř milion lidí v Česku. A počty nemocných rostou napříč zeměmi. Rovněž se zvyšuje výskyt přidružených komplikací, které v konečném důsledku mohou znamenat další snížení kvality života diabetika. Ve většině případů se u diabetiků rozvine druhý typ cukrovky, kterému lze předcházet zdravým životním stylem. Statistiky však skrývají jedno velké riziko. Nezahrnují ty, kteří diabetem trpí, a ještě o něm neví nebo nebyli diagnostikováni. Ačkoliv v roce 2007 bylo v Česku na 69 tisíc nových případů, o 10 let později už to bylo 113 tisíc případů. Meziroční nárůst se pohybuje zhruba kolem 5 tisíc. 

Diabetes s sebou nese další přidružené komplikace

V důsledku přítomnosti diabetu mohou u pacientů vznikat přidružené komplikace, které lze rozdělit na akutní nebo chronické. Mezi ty akutní patří hypoglykémie či ketoacidóza. Jsou to ty, jež bezprostředně ohrožují život pacientů, vznikají náhle a při včasné léčbě lze zdravotní stav dostat pod kontrolu. Při chronických komplikacích je jejich rozvoj obvykle postupný, nenápadný a při jejich plném rozpuku je léčba obvykle náročná.

Obvykle také u chronických komplikací nelze dosáhnout plného uzdravení. Patří mezi ně například postižení ledvin (diabetická nefropatie), dolních končetin (diabetická noha), cév a nervů (diabetická polyneuropatie) nebo očí (diabetická retinopatie).

Cukrovka je onemocnění, při kterém se tělo pere s nedostatkem hormonu inzulinu. Ve většině případů se vyskytuje u diabetiků druhý typ, kterému lze předcházet. Podle odhadu bude v ČR v roce 2030 zhruba 1,3 milionů diabetiků. 

Diabetická kůže

Diabetici se také mohou setkat s nepříjemnými projevy na kůži, které jim komplikují každodenní fungování. Jde o sníženou tvorbu potu, mazu, vysychání, popraskání, šupinatění nebo vznik ekzémů. Vysvětlení je poměrně jednoduché. Pokožka diabetika ztrácí rychle elasticitu a má rovněž sklon k předčasným projevům stárnutí. 

Diabetická kůže se projevuje hned několika rozdílnými způsoby. Od svědění, pocitu napětí přes trhlinky na kůži až ke špatné hojivosti ran. Pokud je kůže diabetem postižena, je třeba věnovat ji zvýšenou pozornost a důsledně o ni pečovat. Nejenom, že může být diabetická kůže počátkem vzniku dalších zdravotních komplikací, může také silně ovlivňovat tělesný (i duševní) komfort diabetika. 

Příčiny kožních komplikací

Jak se organismus snaží vyloučit přebytečný cukr močí, ztrácí vodu. Její nedostatek vede k vysychání kůže a vzniku dalších zdravotních komplikací. Obvykle na nohou a chodidlech. Ztráta přirozené vlhkosti těla je poté důvodem, proč tělo nemůže správně fungovat a kůže neplní funkci přirozené ochranné bariéry. To může vyústit ve velmi vážný problém, jehož počátek pacient mnohdy i zanedbá. 

Jak o pokožku správně pečovat

Při výběru produktů by diabetik vždy měl volit ty, jež jsou určeny speciálně pro lidi s cukrovkou. Důležité je, aby produkty měly dobrou snášenlivost a prodyšnost, zároveň aby pomáhaly vázat dostatečnou vlhkost. Vhodnou volbou jsou pěnové krémy, které jsou určeny speciálně pro diabetiky. Obvykle je tak přirozenou cestou zachována vlhkost a stabilizována kožní bariéra. Zlepšuje se i vnější vzhled diabetika, jakožto i to, jak se sám cítí. A správné nastavení mysli a udržení sám sebe v psychické pohodě je jedna z cest k úspěšnému zvládnutí diabetu. 

Zdroj: SZÚ, allpresan.czdiabetologiept.cz

KAM DÁL: Seriál ZOO se otřásá v základech. Vrací se do něj Eva Burešová.

Klíčová slova: