Jak šetřit za energie: Odstraňte vodní kámen z vaší konvice

S odstraněním vodního kamene z vaší rychlovarné konvice vám pomůže mimo jiné i ocet nebo citron
  |   zajímavost

Konvice bývá jedním z nejpoužívanějších spotřebičů v naší kuchyni, často ale může spotřebovávat mnohem větší množství energie, než by měla. Na vině je vodní kámen, který se v konvici usazuje. Naštěstí ho lze poměrně lehce odstranit.  

Vodní kámen se tvoří zejména v oblastech s tzv. "tvrdou vodou". Jde o vodu, která obsahuje velké množství minerálů, jako je mimo jiné hořčík nebo vápník, jak na svém webu uvádí Britannica.

Minerály, které tento druh vody obsahuje, se poté kvůli jejich vysoké koncentraci velmi rychle usazují na místech, se kterými přichází voda pravidelně do styku. Vodního kamene, tedy vrstvy usazených minerálů ,si můžeme všimnout na sprchové hlavici, na kohoutcích umyvadla, v toaletní míse, ale dokonce i v rychlovarné konvici, na kterou celá řada lidí zapomíná.

Usazený vodní kámen v naší rychlovarné konvici nejen že zvyšuje její spotřebu energie, jak na svém webu uvádí Chronicle Live, ale také může negativně ovlivnit chuť našeho ranního šálku čaje.

Odstraněním vodního kamene z rychlovarné konvice tedy nejen ušetříme, ale zároveň i zlepšíme chuť našich oblíbených horkých nápojů. Vnitřek konvice bychom měli pravidelně kontrolovat a usazený vodní kámen případně okamžitě odstranit, jedině tak můžeme účinně předejít problémům, které jsou s ním spojené. Ideálně bychom měli naši rychlovarnou konvici čistit každých čtyři až osm týdnů, záleží na tvrdosti vody v místě, kde žijeme.

Jak odstranit vodní kámen z rychlovarné konvice

K tomu, abyste z vnitřku vaší rychlovarné konvice odstranili vodní kámen, není třeba kupovat žádné speciální čisticí přípravky, stačí vám k tomu jen několik běžných ingrediencí, jak na svém webu uvádí Harvey Water Softeners.

Potřebujete:

  • 1 citron (nebo ocet)
  • vodu

Postup:

Stačí jen naplnit vaši konvici vodou zhruba ze 3/4 a vymačkat do ní šťávu z jednoho citronu. Poté už stačí jen nechat směs vody a citronové šťávy v konvici působit zhruba jednu hodinu. Po uplynutí jedné hodiny konvici zapněte a směs přiveďte k varu. Nakonec už jen stačí nechat konvici vychladnout a několikrát ji opláchnout a máte hotovo.

Pokud doma nemáte citron, nahraďte směs vody a šťávy z jednoho citronu směsí vody a octa v poměru 1:1.

Zdroj: BritannicaChronicle Live, Harvey Water Softeners

KAM DÁL: Když si polijete počítač, jeho záchrana záleží na každé vteřině.