Petr Pavel

Prezident Petr Pavel s podpisem novelizace zákona vládu pár hodin napínal
  |   osobnost

Petr Pavel byl mezi lety 2012–2015 náčelníkem Generálního štábu Armády České republiky. Od roku 2015 do roku 2018 působil ve funkci předsedy vojenského výboru NATO. Jako první zástupce zemí bývalé Varšavské smlouvy tak nastoupil do nejvyšší vojenské funkce Severoatlantické aliance. Kaňkou je jeho minulost v KSČ, o které navíc mlžil.

Archivní dokumenty ukazují, že Petr Pavel studoval kurz pro vojenské vyzvědače, nikoli pro elitní výsadkáře nebo diplomaty, jak donedávna tvrdil. Informace tvrdí, že absolvoval postgraduální studium kurzu Zpravodajské správy Generálního štábu. To zahájil v roce 1988 a bylo určené pro vojenské zpravodajce. Výuka ho připravovala na nasazení do zemí NATO.

V 90. letech působil Petr Pavel ve Vojenském zpravodajství. Na mírové misi UNPROFOR v lednu 1993 pomohla jeho jednotka zachránit odříznuté francouzské vojáky z válečné zóny mezi Srby a Chorvaty. V letech 2002–2007 byl postupně velitelem specializovaných sil, zástupcem velitele společných sil a zástupcem ředitele sekce ministerstva obrany.

Tříleté období generála Petra Pavla v NATO ve funkci předsedy vojenského výboru NATO začalo 26. června 2015. Stal se prvním odborným poradcem generálního tajemníka Jense Stoltenberga. Vojenský výbor NATO představuje nejvyšší vojenský orgán aliance, v němž jsou zastoupeni náčelníci generálních štábů členských zemí.

Z prvního manželství s Hanou Pavlovou, s níž se oženil v srpnu 1986, má dva syny. Podruhé se oženil s podplukovnicí Evou Pavlovou.

Vybrané články na téma "Petr Pavel":
Petr Pavel: Silný vůdce, nebo naučená póza? Expert na komunikaci rozebral kandidáta na prezidenta

Generál Pavel: Není to pro mě šok. Jde o akt státního terorismu a Česko musí reagovat razantně

Generál Pavel je darem z nebes. Proč to vládní koalice nechápe a ignoruje své voliče?

Generál Pavel není vojenská junta a Babiš není oběť kartelu, oba jen hrají o voliče

Generál Pavel může doplatit na politické čachry. V cestě na Hrad mu nestojí jen Babiš, ale i vládní pletichy

Generál Pavel: Není to pro mě šok. Jde o akt státního terorismu a Česko musí reagovat razantně