Zdeněk Miler a jeho slavný krteček: Možná jste ani netušili, že autor nechal svoji postavičku zemřít

Výtvarník Zdeněk Miler se proslavil hlavně postavičkou krtečka
  |   zajímavost

Co by byl pohádkový animovaný svět bez slavného krtečka, který si, jak dobře víme, ze všeho nejdřív pořídil modré kalhotky, aby nechodil světem jen tak? Právě 30. listopadu si připomínáme smutné již 11. výročí úmrtí jeho duchovního otce a stvořitele, výtvarníka Zdeňka Milera. Jak to vlastně bylo s krtečkem a jeho autorem? 

Zdeněk Miler se narodil v roce 1921 na Kladně. Oproti mnohým jiným umělcům, kteří cestu ke svému oboru hledali až v průběhu let, směřoval tehdy malý Zdeněk již od útlého dětství právě ke kresbě.

O své profesi měl jasno

Pro nikoho tak nebylo velkým překvapením, že se pustil do studia právě tohoto oboru. Na vysokou školu uměleckoprůmyslovou nastoupil v roce 1938 a jistě by ji také včas dokončil. Jenomže to by nesměla přijít válka. A tak místo k malířskému stojanu ve vlastním ateliéru zamířil Zdeněk Miler do výtvarné dílny Baťových ateliérů kresleného filmu - kam jinam, než do Zlína. Do školy se vrátil až po válce již s notnou dávkou zkušeností z praxe, a tak mohl po jejím dokončení nastoupit do známého studia Jiřího Trnky Bratři v triku, tentokrát již v hlavním městě. Kromě výroby kreslených filmů se ale věnoval také ilustrování knih a malování. 

Zakopl o krtinu a bylo rozhodnuto

Jméno Zdeňka Milera bychom jistě znali ze světa výtvarného umění tak jako tak, ale to, co jeho tvorbě dalo jasnou tvář i pro člověka, který se tímto druhem umění nezabývá, je jednoznačně malá černobílá postavička s červeným čumáčkem, která oslovila a okouzlila již několik generací dětí.

Krteček, jakého svět neviděl

Čím si je Milerův krteček získal? Svojí jednoduchostí, čistými tahy bez zbytečných ozdob, samozřejmou jednoznačností, s jakou je krteček, jeho kamarádi i celý jeho svět dětem nabízen. Navíc krteček nemluví a má pořád dobrou náladu. A děti jej chápou, rozumí mu a milují ho. Za vším ale paradoxně stála v roce 1954 zakázka na naučný snímek, který měl dětem vysvětlit, jak se vyrábí plátno. Zdeněk Miler se naštěstí nespokojil s konstatováním, že něco takového se tak, aby takový příběh děti zaujal, snad ani nakreslit nedá. Zamyslel se a nakonec ho na spásný nápad navedla sama příroda, když na procházce zakopl o krtinu. 

Dva roky práce, ale stálo to za to

“To je ono,” blesklo tehdy Zdeňku Milerovi patrně hlavou, když si uvědomil, že krtka ještě v žádném svém filmu nevyužil dokonce ani Disney - a ten už v té době zabral téměř všechna zvířata. Bylo rozhodnuto, ale cesta od skutečné podoby krtka až k jeho obrazu tak, jak jej známe z filmů, byla hodně trnitá. Vždyť se také zákazník svého filmu dočkal až po dvou letech, ale rozhodně nelitoval.  Animovaný film Krtek a kalhotky slavil neobyčejný úspěch na filmovém festivalu v Benátkách, když tady získal hlavní cenu. I tak se ale nějakou dobu zdálo, že půjde o jediný podobný snímek. Další z budoucí série pohádek vznikla až po dvou letech. 

Večerníčky nejsou všechno

Celkem se Zdeněk Miler postaral o více než padesát pohádkových příběhů, jejichž hlavním hrdinou byl právě malý krtek. Většina z nich měla "večerníčkovou" délku mezi pěti a šesti minutami, najdou se ale i díly bezmála půlhodinové. Poslední z nich se mohl stát nejen závěrečným dílem, ale také definitivním koncem pro oblíbenou postavičku. Věděli jste, že autor nechal krtečka v příběhu Krtek a žabka dokonce zemřít?

V posledním dílu krteček zemřel

Krtečkovi se stala osudnou cesta autem, kdy mu do cesty skočila žabka. Havárie to byla ošklivá a krteček se ocitl za bájným zvířecím duhovým mostem. Ještě že tu byla myška, která se o něj dokázala postarat, a jeho dušičku, která už putovala jinam, vrátit tam, kam patří. A tak můžeme seriál sledovat stále s pocitem, že je krteček nesmrtelný. I přes všechny problémy, dohady a soudy dědiců Zdeňka Milera, i přes krtečkovy cesty do Číny za pandou, i přes všechny 3D animace a další modernizace jeho příběhů - krteček zůstane náš a našich dětí tak, jak jej namaloval Zdeněk Miler. Děkujeme…  

Zdroj: ČSFD, wikipedie, Kritiky

KAM DÁL: Ramesse III. se divil: Dělníci nedostali výplatu za stavbu jeho hrobky a začali svému bohu dělat problémy.