Správné přikrmování ptáků: Dobrý úmysl může ohrozit smrtelná nákaza

Zvonek zelený na krmítku
 

Přikrmování ptáků má svá důležitá pravidla, která je třeba dodržet. V opačném případě se totiž sdružování na krmítku může pro tato zvířata stát až smrtícím nebezpečím. Pomocí potravy i přímého kontaktu s dalšími ptáky se totiž v poslední době stále více šíří takzvaná krmítková nákaza. Pomůže správná hygiena i rozumné přikrmování jen v nutných případech.

Ptákem roku 2022 se stal zvonek zelený. Pěvec, který se hojně objevuje právě na krmítkách, však v posledních letech z české krajiny postupně mizí. Na vině přitom bývá i zákeřná ptačí choroba trichomonóza. Její šíření přitom podporuje nesprávné přikrmování.

Zákeřná krmítková nákaza

„Trichomonózu způsobuje parazitický prvok bičenka drůbeží Trichomonas gallinae, která napadá zadní část ptačí ústní dutiny – jícen a vole. Zde se namnoží a způsobuje rozsáhlé záněty, které znemožňují polykání, a ptáci nakonec uhynou hladem. Bičenky se přenášejí slinami a zbytky potravy, která odpadne nakaženým ptákům od zobáku.

Na vzduchu dlouho nevydrží, ale pokud kousek semínka hned sezobne jiný zvonek, je tragédie hotová. Krmítka, kde jsou ptáci v těsném kontaktu, tedy přispívají k šíření nemoci, a proto se trichomonóze říká krmítková nákaza,“ popisuje Zdeněk Vermouzek, ředitel ČSO, na webu Birdlife.cz.

Nezapomínejte na pravidelné čištění krmítek

Pro šíření krmítkové nákazy je krmítko zkrátka ideálním prostředím. Ptáci se zde sdružují u krmení, které se snadno kontaminuje. Stačí jeden nakažený jedinec, který může u nehlídaného a pravidelně nečištěného krmítka způsobit nákazu mnoha dalších ptáků.

Nákaza trichomonózou není podle studií přenosná na člověka. Pro ptáky je však smrtelná. Pokud si všimnete, že se v okolí vašeho krmítka vyskytují nemocní či dokonce uhynulí ptáci, zahajte důkladná hygienická opatření. Přestaňte na minimálně dva týdny přikrmovat a krmítko i blízké okolí důkladně vyčistěte. Důležité je hlavně sucho, které bičenku zabíjí. Varujte také sousedy, aby preventivně vyčistili krmítka a sledovali případný výskyt nákazy. Nepodceňujte ani prevenci, kdy je vhodné krmítka každý den čistit a odstraňovat nespotřebované krmivo.

Dejte vědět o šíření nákazy

Pozorujete na svém krmítku nebo někde v okolí výskyt nemocných jedinců, kteří podle příznaků pravděpodobně trpí trávě na trichomonózu? Můžete pomoci s mapováním výskytu. Formulář najdete na stránce České společnosti ornitologické. Získávání dat je klíčové pro poznání nemoci a snahu o boji proti nákaze, která má na svědomí poměrně znatelný úbytek nejenom zvonků, ale i podobných druhů ptactva.

Zdroje: birdlife.cz, ochranazvirat.cz, nkz.cz

KAM DÁL: Vánoční hvězda: Jak zařídit, aby vám vydržela co možná nejdéle.