Vazelína: Pomůže s make-upem, popáleninami i péčí o domácí mazlíčky

Vazelína vám může pomoci i s tím, aby vám déle vydržel váš parfém
  |   zajímavost

Vazelína je jedním z nejoblíbenějších kosmetických produktů vůbec. Pořídíte ji totiž již za pár desítek korun a pomůže vám s celou řadou běžných problémů, včetně péče o tlapky vašich domácích mazlíčků. Jde o investici, která se rozhodně vyplatí.  

Tento produkt je směsí vosků a minerálních olejů, jak na svém webu uvádí Healthline.

Jde o velmi hutnou rosolovitou látku, která byla objevena již v 19. století. Toto mazlavé želé totiž lidé už tehdy používali k ochraně jejich pokožky, zejména ropní dělníci. Toho si v roce 1859 všiml Robert Augustus a tuto rosolovitou látku zpopularizoval.

Největší výhodou vazelíny je právě její textura, díky své rosolovité polopevné konzistenci totiž může na kůži lehce vytvořit ochrannou bariéru, která nepropustí ani vodu. Vazelína vám může pomoci s celou řadou běžných problémů a situací.

Parfém vám déle vydrží

Pokud máte problém s tím, že parfém, kterým se ráno nastříkáte, v půlce dne přestane vonět, nezoufejte. Stačí si jen koupit menší balení vazelíny a máte vystaráno, jak na svém webu uvádí Byrdie.

Je totiž známo, že na dobře hydratované pleti se parfém udrží mnohem déle. Pokud tedy chcete prodloužit životnost vašeho parfému či toaletní vody, nejdříve si na krk nebo na další části kůže, kam si běžně stříkáte voňavku, namažte malé množství vazelíny. Budete tak vonět po celý den.

Rozjasňovač

V posledních letech se trendy v aplikování make-upu drasticky změnily, matný vzhled pokožky je už dávno pasé.

S lesknoucí se pokožkou zazáříte a navíc budete vypadat hned o několik let mladší. K tomu, abyste tohoto efektu dosáhli, ale nemusíte kupovat drahé rozjasňující produkty, postačí vám pouze si na lícní kosti po nanesení makeupu aplikovat trochu vazelíny.

Oděrky a popáleniny

Mimo delší výdrž parfému a rozjasnění vám vazelína pomůže také v případě, že se popálíte či poraníte. Ideální je vazelínu aplikovat přímo na vydezinfikované oděrky a menší popáleniny. Studie poukazují na to, že urychluje jejich hojení.

Psí tlapky

Dokonce i psí tlapky se někdy mohou až příliš vysušit a popraskat. V takovém případě je nutné prasklinu nejdříve důkladně očistit a poté na ni nanést menší množství vazelíny. Zkuste vazelínu aplikovat na postiženou tlapku v momentě, kdy váš domácí mazlíček odpočívá. S množstvím vazelíny to ale nepřehánějte, váš pejsek si ji může z tlapky olíznout a z většího množství by se mu mohlo udělat nevolno.

Zdroj: HealthlineByrdie

KAM DÁL: Obyčejná voda s citronem vám pomůže s hubnutím, trávením i vizáží.

Klíčová slova: