Tomáš Zima

Tomáš Zima v roce 2016 obdržel čestné doktoráty od Užhorodské národní univerzity a Prešovské univerzity v Prešově
  |   osobnost

Zájem o kandidaturu na prezidenta ČR oznámil Tomáš Zima už v roce 2020, v květnu 2022 ji pak potvrdil oficiálně. Podpořilo ho 13 senátorů, zároveň sesbíral zhruba 37 tisíc podpisů. Jeho původní plán být občanským kandidátem tak nevyšel.

Tomáš Zima je lékař se specializací na biochemii. Mezi lety 2014–2022 byl rektorem Univerzity Karlovy a v letech 2005–2012 děkanem 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze. Od roku 1999 je přednostou Ústavu lékařské biochemie a laboratorní diagnostiky 1. LF UK a VFN, kde je také vedoucím referenční laboratoře pro klinickou biochemii.

Zima byl v letech 1983 až 1990 členem Komunistické strany Československa, do které vstoupil už před maturitou. V roce 1989 byl předsedou výboru Socialistického svazu mládeže na Fakultě všeobecného lékařství Univerzity Karlovy. Dle svých slov se z toho poučil a od té doby nebyl členem žádné strany ani hnutí. Tvrdí také, že se zasadil o povolení demonstrace studentů na Albertově v roce 1989.

V říjnu 2019 uzavřela Karlova univerzita partnerství se společností Home Credit. Stovky studentů, absolventů i vyučujících se proti smlouvě postavily. Zima smlouvu hájil, společnost po kritice od smlouvy odstoupila.

Na začátku pandemie byl pro "rozumná" řešení, byl proti restriktivním opatřením, odmítal izolaci seniorů, prosazoval strategii promořování a očkování zejména rizikových skupin a starších lidí. Odmítal plošné nošení roušek v místech, kde se nesetkávají lidé. Od jeho vyjádření se distancovala vědecká rada Přírodovědecké fakulty UK.

Vybrané články na téma "Tomáš Zima":
Hrozí velké nebezpečí sociální a ekonomické nejistoty, říká kandidát na prezidenta Zima. Nechce být jako Zeman

Prezidentský kandidát bez charismatu a se špatnou rétorikou. Odborník rozebral dalšího uchazeče o Hrad

Společný test na chřipku a covid: V polovině září by měl přijít na trh

Karlova univerzita koupila bývalý squat Milada. Vybuduje tam koleje a učebny

Univerzita Karlova v dluzích. Nemá na výplaty profesorům, tak uzavřela obrovskou půjčku s firmou nejbohatšího Čecha