Jak se v zimě starat o venkovní žaluzie a co (ne)dělat, když přimrznou

Venkovní žaluzie pomáhají s udržením klimatu v místnosti nejen v létě, ale i v zimě
  |   zajímavost |  Komerční sdělení

Potřebují venkovní žaluzie v zimě speciální péči? Jejich čištění klidně nechte na jaro a podzim. V zimě pouze nepodceňte pravidelnou kontrolu. K vyšší životnosti pomohou chytré motory nebo čidla a opatrná manipulace.

Venkovní žaluzie jsou čím dál oblíbenější a pomalu se stávají standardem moderního bydlení. Jak se k nim ale chovat v zimě? Kdy je vytahovat a stahovat, jak se o ně starat, na co si dát pozor?

V zimě mějte žaluzie co nejdéle vytažené

Jelikož v zimě není slunce tak ostré, za přísun denního světla budete spíše rádi, a tak můžete žaluzie klidně nechat celý den vytažené v boxu. Občasné zimní slunce může nahřát okenní skla – v létě se tomu bráníme, ale v zimě může být mírné ohřátí interiéru touto formou příjemné.

Žaluzie zatahujte až večer, když si zatopíte a venku se setmí. Vytvoří před oknem bariéru, která funguje i jako tepelná izolace, aby vám teplo neutíkalo ven. A hlavně díky žaluziím nepůjde vidět dovnitř, když si rozsvítíte.

Když máte žaluzie přes den vytažené do boxu, jsou chráněny před poryvy větru, deštěm, sněhem i mrazem, které by je zbytečně namáhaly. Ve větru žaluzie navíc mohou být mírně hlučné.

Čištění nechte na jaro

Údržba žaluzií přes rok není příliš složitá. Stačí je 2× ročně opláchnout hadicí nebo vapkou, lamely otřít mýdlovou vodou a pak opět opláchnout čistou vodou. Vždy v období, kdy nemrzne.

Pokud ale hustě sněží, můžete smetákem omést lamely od těžkého sněhu, aby se zbytečně nezatěžovaly vodicí profily a motor. A co hůř, sníh by na lamelách mohl přimrznout.

Hrozí:

  • přimrznutí lamel k sobě,
  • ve vodicích profilech
  • nebo k parapetu.

Montážníci přimrznutí lamel k parapetu předchází tím, že žaluzie zaměří tak, aby při plném stažení a zatemnění měly cca 2cm mezeru od parapetu a nijak se ho nedotýkaly.

Co když venkovní žaluzie přimrznou?

Kdyby lamely přimrzly, nesnažte se je násilím oddělit od sebe nebo s nimi jinak manipulovat.  Násilným vytahováním byste poškodili komponenty žaluzií. Počkejte, až se oteplí a žaluzie zase rozmrznou.

Přimrznutí můžete předcházet pořízením chytrých motorů nebo čidel.

Jak to funguje?

  • Chytrý motor při vytahování pozná, že žaluzie klade odpor (protože by musel vyvinout větší sílu a tím pádem čerpat více energie ze sítě), a tak sám přeruší vytahování vzhůru.
  • V případě čidel jde o kombinaci dešťového a teplotního. Jakmile dešťové čidlo zaznamená zvýšenou vlhkost a k tomu teplotní čidlo naměří teplotu pod bodem mrazu, dají společně pokyn motoru, aby s žaluziemi nehýbal.

K žaluziím se standardně dodává také větrné čidlo, které je vytáhne vzhůru při zvýšené rychlosti větru. Pokud máte žaluzie napojeny na chytré řízení domácnosti, můžete pohyby žaluzií i zaznamenané překážky jednoduše sledovat odkudkoliv v mobilu.

BONUSOVÉ TIPY pro péči o žaluzie

Abyste (nejen v zimě) včas odhalili závadu žaluzií, sledujte:

1. jestli se vytahují a spouští plynule bez zasekávání,

2. zda nejsou opotřebené textilní pásky, na kterých jsou žaluzie navlečené,

3. stav gumového těsnění, které je na okrajích lamel typu Z a S (časem může zteřet),

4. jestli nejsou nečistoty ve vodicích lištách,

5. jestli při vytahování a stahování žaluzie nevydávají podezřelé zvuky, například pískání nebo skřípění,

6. jestli není motor nezvykle hlučný.

Klíčová slova: