Watzke a jeho Xixoio provedli úspěšnou tokenizaci lidské blbosti

Richard Watzke
  |   komentář

Tokeny, co jsou to ty tokeny? To se musí ptát spousta lidí, kteří sledují téměř v přímém přenosu trable společnosti Xixoio Richarda Watzkeho. Ten rozjel podivný byznys, na jehož konci je zatím jen vyšetřování Národní centrálou proti organizovanému zločinu a tisíce poněkud rozmrzelých investorů do Watzkeho tokenů.

Začněme jednoduchým konstatováním, že pokud člověk není zběhlý v oblasti kryptoměn, nemá v malíku základy fungování blockchainu, pokud je jeho nejsložitější investiční operací zřízení stavebního spoření nebo posílání peněz důchodového fondu, pak je nejlepší se tokenům obloukem vyhnout. V případě tokenu firmy Xixoio mělo jít o „tokenizaci“ firem. Tokeny měly vyjadřovat jejich hodnotu a růst společně s hodnotou tokenizovaných firem.

Token měl být zapsán v blockchainu, což je technologie známá z bitcoinu, ale nemá v podstatě na nic vliv, je to jen způsob zápisu informace. Problém je jinde, například v tom, že Xixoio nedokázalo za dobu své existence tokenizovat ani jednu firmu. Nejblíže tomu byla v případě společnosti Simple Cell Radovana Vávry, ale ani tam to nakonec nebylo dotaženo do konce a Vávra v hodině dvanácté z projektu vycouval. O jeho roli v celé věci si ještě řekneme později. Každopádně nápad s tokenizací firem byl novátorský, nevyzkoušený a hlavně extrémně rizikový pro potenciální investory z řad běžných lidí.

Ministerstvo financí - tokeny jsou rizikové

Ostatně ministerstvo financí loni vydalo oficiální varování, že tokeny jsou vysoce rizikové, spekulativní a člověk může přijít o všechny peníze. Varování přišlo přímo kvůli praktikám firmy Xixoio v době, kdy Watzke společně s investičním guru Radovanem objížděly česká a moravská města. Byla to vlastně taková roadshow, na které přesvědčovali drobné investory, že právě oni mají to štěstí a mohou naskočit do tokenizačního vlaku a být součástí skvělé technologické revoluce a ještě u toho zarobit hromadu peněz.

Vávra, který byl v té době miláčkem médií a chodil do mnoha pořadů a dával rozhovory, dodával celému projektu punc serióznosti. Watzke je sice charismatický a přesvědčivý, ale Vávra byl mnohem známější a byl brán jako investiční guru. Že dnes svoji roli bagatelizuje a tvrdí, že byl jen obyčejný klient Xixoia, stejně jako když si Maruška jde vyměnit pneumatiky do pneuservisu, je totální chucpe. Když si někdo jde vyměnit pneumatiky, tak neobjíždí republiku a nepropaguje pneuservis. Vávra se opakovaně nechal slyšet, že si Xixoio proklepl a provedl tzv. due diligence, a rozhodně to není letadlo, Ponziho schema, je to celé prostě hrozně super. To fakt není role běžného řadového zákazníka, což Vávrovi na Twitteru píšou stovky lidí a dostává tam strašnou bídu.

Sedí tam administrátor a píše čísla do tabulky

Naopak proti Vávrovým veřejně prezentovaným závěrům se ozývaly časté varovné hlasy od odborníků z kryptokomunity i světa financí, kteří poukazovali na konkrétní velmi problematické body celé investice. Dost podezřelé bylo, že hodnotu tokenu neurčoval volný trh někde na burze, ale samo Xixoio. Divné, že? No někomu to zas tak divné nepřišlo. Samozřejmě pan Watzke kolem toho napovídal na svých přednáškách celou řadu velmi hezkých pohádek, ale pravda je jasná – hodnotu tokenu určuje sama firma, která ho vydala, nikdo jiný. Deník E15 dokonce zveřejnil výpověď jednoho ze zaměstnanců firmy. „Chlubí se slovy jako blockchain a smart kontrakty. Ve výsledku ale celá věc funguje tak, že tam je jeden administrátor, který napíše libovolná čísla a ta se zapíší do rádoby smart kontraktu. Ovládají to jen oni, je to, jako kdyby zapisovali něco do excelu.“

Tokenizované nic

A co je ještě lepší, XIXOIO se nijak nezavazuje, že token od kohokoliv odkoupí. Takže hodnota tokenu je úplně nepodstatná, protože ho nikdy nikomu nešlo prodat. K čemu je token, jehož hodnota denně roste klidně o desítky procent, když ho nikde nelze prodat? Známý youtuber Bratříček k tomu ve svém podcastu celkem trefně řekl: "To je prostě tokenizované nic."

Varování, která nikdo nechtěl slyšet

Příslibem investorům přitom byly jakési budoucí zisky a podíly na nich. Xixoio ale v žádném zisku nebylo a i kdyby bylo, tak by z toho podle smluvních podmínek stejně investor viděl úplné… Prostě velmi málo. Jenže lidé jsou bohužel často zaslepení vidinou přívalu peněz, za které si splní své životní sny. Co na tom, že před Xixoio varovala v oficiálním stanovisku i Česká kryptoměnová asociace nebo již výše zmiňované ministerstvo financí a psaly o něm velmi kriticky mnohé noviny i zasvěcení youtubeři.

Richardu Watzkemu i tak svěřilo své peníze mnoho důvěřivých lidí (konkrétně 3 117), které oblouznil svým nepopiratelným charismatem. Bohužel se to v tomto případě nedá nazvat jinak než tokenizace lidské blbosti. Samozřejmě každý má právo nakládat se svými penězi, jak chce, může si tedy za ně samozřejmě i nakoupit tokeny pana Watzkeho, ale pak se nesmí divit, že už je třeba nikdy neuvidí. Přehlížet tu spoustu varovných signálů i oficiálních výstrah, a přesto své peníze svěřit takovému projektu, to prostě nevzbuzuje lítost, ale spíš údiv.

Prý se vše vysvětlí

Konec celého příběhu zatím neznáme, ale už tušíme, že asi nebude dobrý. Policie Watzkeho z ničeho neobvinila, z cely byl propuštěn a nechal se slyšet, že celé vyšetřování bere jako požehnání a vše se prý dokonale vysvětlí. Bohužel stále panuje velké podezření, že peníze investorů putovaly do kryptoměn, případně se za ně kupovaly nemovitosti a luxus pro manželku pana Watzkeho. Jako pikantní perličku můžeme dodat, že hodnota tokenu za letošní rok vyrostla o 107 procent a poté, co si Watzkeho odvedla policie, se propadla o … 0,02 procenta. Tolik asi k transparentnímu určování hodnoty tokenů firmou Xixoio.

Krach burzy FTX

Tokenům se obecně poslední dobou moc nedaří. Minulý týden zkrachovala druhá největší bitcoinová burza FTX. I tam zasahuje policie, peníze lidí končily bůhvíkde a i tam hrály svou neblahou roli tokeny. Ty se v tomto případě používaly k umělému navyšování finanční hodnoty společnosti, což ale nakonec prasklo, když hodnota tokenů dramaticky spadla. To vyvolalo následně krach burzy, paniku v celém kryptoměnovém světě a dramatický propad hodnoty bitcoinu a dalších kryptoměn.

Ne, u takových katastrof vážně nechce nikdo být nebo v nich propálit peníze. Rozhodně ne důchodci z Veselí nad Moravou, kam také Watzke zajel se svým létajícím tokenovým cirkusem. Těm můžeme raději doporučit nějaké konzervativnější způsoby investic, třeba sázky na chrtí závody nebo hraní automatů, tam budou mít aspoň nějakou šanci, že své peníze ještě někdy uvidí.

Zdroj: seznamzpravy.cz, penize.cz, e15.cz

KAM DÁL: Expert radí, jak investovat peníze, aby neztrácely na hodnotě.

Klíčová slova: