Ohřev vody na příliš nízkou teplotu může podpořit šíření bakterií

Ohřev vody nenastavujte na nejnižší možnou teplotu
  |   zajímavost

Na jakou teplotu ohřívat vodu v bojleru? To je otázka, u které je odpověď kompromisem mezi zdravotní nezávadností a ekonomickým přístupem, kdy se snažíme za ohřívání vody co nejvíce ušetřit. Podívejte se, jaká teplota vody v bojleru je ideální a jak si poradit s nastavením pro maximální úspory.

Úspory energií nemusí být dobrý nápad za každou cenu. Při nastavení příliš nízké teploty, na kterou má bojler vodu ohřívat, je dobré dávat pozor na možné riziko množení nežádoucích bakterií. Na kolik ohřívač nastavit?

Ohřev vody s maximální úsporou

Ohřívače vody umožňují nastavení teploty ohřevu. Můžete se tak rozhodnout, jestli chcete opravdu teplou vodu, nebo spíše zvolíte takovou hodnotu, která bude ekonomičtější. Běžnou a doporučovanou hodnotou pro nastavení bojleru bývá teplota 60 nebo 65 °C. Nastavení vyšší teploty je zbytečné, a navíc hrozí i případné riziko opaření.

Minimální bezpečná teplota vody v bojleru

Podle dostupných vědeckých výzkumů dochází ale při teplotách vody v rozmezí mezi 20-45 °C k množení nežádoucích bakterií. Především se jedná o nebezpečný druh bakterií Legionella, které mohou způsobovat především zápaly a záněty plic. Doporučená teplota pro ohřev se uvádí minimálně jako hodnota 55 °C, přičemž ideální je 60 °C. Při časté výměně vody a dostatečné blízkosti ohřívače u místa, kde se horká voda používá, může stačit i teplota 50 °C.

Jak ušetřit za ohřev vody co nejvíce?

A jak za ohřev teplé vody co nejvíce ušetřit, ale přesto neriskovat nákazu bakterií? Odpověď spočívá ve správném nastavení bojleru. Nejdříve je potřeba vyřešit všechny technické faktory, jako jsou pořízení moderního ohřívače vody a dostatečná izolace trubek, kudy voda protéká, ať zbytečně neztrácíte drahocenné teplo. Zároveň je vhodné, aby byl bojler nainstalován co nejblíže koupelně.

Se samotným snížením účtu za energie nutné pro ohřívání vody pomůže používání časovače. Například přes noc či na období, kdy teplou vodu tolik nepotřebujete, jednoduše vypnete ohřev. Využít takto můžete i nízký tarif elektřiny, který se spíná nejenom v noci, ale i v některých úsecích během dne. Časy spínání levnějšího proudu si můžete ověřit na stránkách poskytovatele energií.

Zdroj: happyhiller.com, kurzy.cz, metropolitanplumbing.com.au

KAM DÁL: Domácí kombucha: Jednoduchý nápoj, kterým můžete podpořit vaše zdraví.