Spojte jógu se zdravou stravou a buďte fit

Jóga v překladu znamená spojení nebo splynutí
Zobrazit fotogalerii (3)
  |   zajímavost |  Komerční sdělení

Naše životy jsou uspěchané a plné stresu. Nemáme čas na sebe a často ani na své nejbližší, svému tělu nenasloucháme a pak se divíme, když nás skolí nějaká ta nemoc. Že se v tom poznáváte? Zkuste to změnit. Začněte naslouchat vlastnímu tělu, porozumějte mu. Když to spojíte i se zdravou stravou, brzy vypozorujete změny. Ty pozitivní.

Co vůbec je jóga?

Jóga v překladu znamená spojení nebo splynutí a jde o soustavu indických nauk o metodách ovládání tělesných i duševních funkcí člověka. Zahrnuje nejen fyzické cvičení, ale i meditaci a koncentraci. Její kořeny jsou v Indii a sahají až do doby 3000 let před naším letopočtem, možná i dál. Nejde tedy o žádný výmysl moderní doby. Za jejího zakladatele se považuje Pataňdžali.

Jóga člověka chápe jako celek, spojuje jeho psychickou a fyzickou část, na tělo chce působit celistvě, chce ho uvést do rovnováhy s myslí.

Jógu tak můžeme označit za jakousi všeobecnou nauku o životě, která vychází z obecných zákonitostí, je to přístup k životu, cesta i cíl. Navádí nás, jak porozumět svému tělu a jak žít spokojený život, pracuje s dechem, učí nás koncentraci, relaxaci a navozuje vnitřní klid.

Za celou dobu, co jógu známe, se vyvinula řada směrů, mezi ty hlavní patří:

  • Bhakti Yoga, tedy cesta emocí.
  • Hatha Yoga, cesta posílení těla.
  • Jnana Yoga, cesta moudrosti.
  • Karma Yoga, tedy cesta obětavosti a pomoci.
  • Mantra Yoga, cesta zvuků.
  • Raya Yoga, cesta vyššího vědomí.

Víte, že na cvičení jógy je fajn si pořídit oblečení na jógu?

Proč jógu vůbec vyzkoušet?

Jak zmiňujeme už výše, jóga je soubor různých praktik a postupů, které vedou ke zklidnění mysli a zvýšení kvality prožívání, učí nás, jak porozumět našemu tělu. Spojujeme ji se slovem ásana, tedy pozice. Učíme se při ní soubor pozic, které vedou ke zpevnění těla, jeho pružnosti a protažení, důležité je při všech pozicích také správně dýchat.

Víte, že naše tělo je složeno z mnoha a mnoha buněk, které spolu musí navzájem komunikovat, aby bylo dosaženo dokonalé rovnováhy?

Jóga a strava

Tělo je třeba vnímat jako celek s mnoha potřebami. Mezi ně patří i potřeba zdravého stravování, správná strava má totiž stejně jako jóga velký vliv na rovnováhu duše a těla, ovlivňuje psychický a tělesný stav člověka. Úprava jídelníčku je nedílnou součástí cesty za rovnováhou.

Jaká by tedy ta jógová strava měla být?

Stručně a jasně řečeno – lehká, stravitelná, čerstvá a výživná, navíc v přiměřeném množství. Tučná a těžká jídla zatěžují nejen organismus, ale i naši mysl, my se pak cítíme unavení, bez energie, nemůžeme se soustředit. Proto se jim vyhněte. A co dál?

Jezte pravidelně

Pravidelné stravování je základem zdravého životního stylu. Přestaňte vynechávat snídani nebo jiné hlavní jídlo, jezte menší porce několikrát denně. Den začněte snídaní bohatou na sacharidy, následuje svačina, oběd, svačina a lehká večeře.

Náš tip: Na svačinu si dejte ovoce nebo třeba proteinové koktejly, které dokáží zasytit. Sice se možná ze začátku budete cítit přecpaní, ale tělo si zvykne.

Omezte konzumaci masa

Jogínská strava předpokládá omezení konzumace masa. Nemusíte se ale hned stávat vegetariány, prostě jeho konzumaci omezte, dopřejte si ho třeba jen jednou nebo dvakrát týdně, to našemu tělu stačí. Dejte přednost kvalitnímu rybímu nebo drůbežímu masu.

Zaměřte se na ovoce a zeleninu

Jogínská strava zahrnuje i konzumaci hojného množství ovoce a zeleniny. V sezóně je lepší dát přednost ovoci a zelenině v syrovém stavu, nevadí ale ani tepelná úprava. Zeleninu je ale třeba doplnit olivovým, nebo jiným rostlinným olejem, protože některé vitamíny se uvolňují pouze v přítomnosti oleje.

Víte, že si můžete dopřát i banán? Mnozí sice tápou v tom, zda je vhodný třeba při dietě, nebo je lepší na něj zapomenout, banán a jeho výživové hodnoty vás ale příjemně překvapí. Na 100 g má 22 g sacharidů a 2 g vlákniny, 1 g bílkovin, a 0,2 g tuku, obsahuje celou řadu vitamínů a antioxidantů.

Dostatečně pijte

Otřepaná, ale pravdivá fráze. Když nebudete dodržovat pitný režim, tělo začne zpomalovat, metabolismus nebude fungovat tak, jak má. Vy se budete cítit unavení, podráždění, může vás bolet hlava. Pijte průběžně po celý den, dejte přednost čisté vodě nebo neslazeným bylinným či zeleným čajům. Doplnit je můžete i o 100% zeleninové a ovocné šťávy. Na slazené limonády a džusy zapomeňte.

Klíčová slova: