Zachraňování plesnivých potravin je ruská ruleta o naše zdraví

Plíseň se snáze rozrůstá v potravinách s vyšším obsahem vlhkosti
  |   zajímavost

Našli jste plíseň na bochníku chleba nebo kousku ovoce? Možná je vám líto hned potravinu vyhodit. Někteří z nás se tak pokouší o její záchranu odříznutím plesnivé části. Ohrožujeme tím naše zdraví?

Co se zachraňování plesnivých potravin týká, nikdy nevíte, jestli jejich konzumací neohrožujete váš zdravotní stav. Řada lidí plesnivé potraviny prozkoumá, odřízne kus potraviny, kde je růst plísně viditelný, a považuje celou záležitost za vyřešenou a zdravotně nezávadnou.

Při odhadování toho, kam až plíseň na chlebu, ovoci či jiném druhu jídla sahá, se můžeme velmi lehce mýlit. Plíseň totiž potraviny prorůstá velmi rychle a ne vždy je pouhým okem vidět, kam až sahá. Viditelná část plísně na povrchu dané potraviny tak může být pouhou špičkou ledovce. Při každém odhadu, jakou část určité potraviny je nutné odříznout a zbytek zkonzumovat, tak hrajete ruletu se svým zdravím.

Konzumace plísně nám totiž může zadělat na velmi vážné zdravotní potíže. Plíseň totiž do potravin vylučuje nebezpečné toxiny. Plesnivé potraviny je tak vždy lepší vyhodit a potíže spojené s konzumací plísně a toxinů, které v jídle zanechává, neriskovat.

Zdravotní riziko při záchraně potraviny

Pokud ale vyhazování plesnivého jídla zkrátka nepřenesete přes srdce, měli byste se zamyslet nad tím, kolik vlhkosti daná potravina obsahuje a jak hustá je její struktura. S pomocí těchto dvou kritérií můžete mnohem lépe odhadnout, jestli dané jídlo ještě můžete zachránit, či nikoliv.

Například kousek tvrdého sýra obsahuje pouze velmi malou vlhkost a jeho struktura je velmi hustá. Malá vlhkost a hustá struktura jsou pro záchranáře plesnivých potravin dobré zprávy. Znamená to, že na daném kusu jídla plíseň s největší pravděpodobností přežívá pouze na povrchu, je tak možné ji odříznout a zbytek potraviny zachránit.

Velký pozor bychom si ale měli dávat na potraviny s nízkou hustotou a vysokým obsahem vlhkosti, jako je mimo jiné jogurt, sýr cottage a další. Pokud najdete plíseň na těchto typech jídel, bude lepší se s nimi okamžitě rozloučit a žádné záchranné akce nepodstupovat.

Zdroj: ABC NewsHealthline

KAM DÁL: Jablka: Obyčejné ovoce s neobyčejnými zdravotními benefity. Připravte si z něj vitamínovou bombu.

Klíčová slova: