Oblékání psů podle Paris Hilton a dalších celebrit. Někdy trend, jindy nezbytnost

Pro fotku udělají mnozí až příliš
  |   zajímavost

S příchodem zimy přišla opět zásadní otázka. Oblékat, či neoblékat? Tentokrát je řeč o našich čtyřnohých mazlíčcích. Jaké jsou názory zkušených chovatelů a jak k tomuto trendu přistupují celebrity?

Oblékání psů není záležitostí pouze funkční a sezonní. Nejedna celebrita se vyžívá v outfitech svých mazlíčků. Kdo by uspěl před módní policií? Hitem se od roku 2019 stala známá návrhářka Ada Nieves. Ta svou lásku ke psům zhmotnila vytvořením kolekce oblečků pro psy, inspirovanou róbami z udílení Oscarů. Psí modelkou jí stála oblíbená čivava.

Celebrity se rády pochlubí

Návrhářka představila modely založené na šatech Heidi Klum, Jennifer Lawrence i Cate Blanchet. Ani celebrity rozhodně nezůstaly pozadu. O Paris Hilton je známo, že luxus ráda dopřává i své čivavě. Originální oblečky a převleky jsou ale spíše doplňkem psí majitelky. Fialový smoking zvolila pro svého psa podnikatelka a herečka Lisa Vanderpump. Zařadila se tak mezi celebrity využívající své mazlíčky místo kabelky. Pozadu nezůstává ani Mariah Carey s psím outfitem Santa Clause.

Zejména Halloween je svátkem, na kterém se celebrity na svých mazlíčcích skutečně vyřádí. Eva Longoria se kostýmu pro svého psa skutečně nebála. Svého francouzského buldočka opatřila oblečkem strašidelné panenky Chucky. Kostým Batmana pak vynesl bolldog herečky Reese Whiterspoon. Trochu střídmější verzi halloweenského kostýmu jste mohli vidět na instagramu Amandy Seyfriedové v podobě barevného šátku. Miley Cyrus vsadila opět na originalitu. Její psi připomínali fastfoodové pohoštění nebo se promenádovali v kostýmu zmrzliny.

Přestože je oblékání psů zejména v zahraničí bráno jako image a zábava, je třeba myslet na to, že je to stále pes a ne módní doplněk.

Jak podpořit zdraví psa v zimě

Jedna z prvních věcí, které si na psech všimnete, je srst. Ať už se jedná o její barvu, délku, hustotu. Právě typ srsti hraje velkou roli v rozhodování o oblékání psa. Celkově lze psy rozdělit do zhruba čtyř skupin dle jejich potřeby oblékání.

  • První skupinou jsou psi s klasickou srstí a podsadou, kam se řadí husky, německý ovčák nebo labradorský retrívr. Jedná se psy, kteří více línají a jejich srst ve většině případu není potřeba chránit oblečkem.

  • Ke druhé skupině se řadí krátkosrstá plemena. Přestože se najdou odpůrci oblékání větších plemen, najdeme v této skupině i maďarského ohaře. Jak radí veterinářka Veronika Gesierichová, psy s krátkou srstí je vhodné v zimě oblékat.

  • Samostatnou kategorií je pudl. Jeho srst nemá žádnou podsadu a příliš nelíná. Vlivem častého koupání také přichází o přirozenou funkci srsti se „zamastit“, je proto také adeptem na obleček.

  • Psi s hedvábnou srstí, kde najdeme jorkšírského teriéra nebo shih tzu jsou ovlivněni střihem srsti. Záleží tedy na vašem uvážení. Vhodné jsou i pláštěnky do deště.

  • Oblékání psů má většina lidí spjato s typem „naháčů“. Tato kategorie rozhodně potřebuje oblékání v zimních měsících.

  • Jelikož každý pes je individuální, sami si zvolte, jak moc je potřeba psa obléci a jakou péči jeho kůži věnovat.

Základní pravidla

  1.  Na plemeni nezáleží – Ať už máte doma jakékoliv plemeno, je důležité si uvědomit, že neovlivňuje potřebu psa se oblékat. To záleží na zcela jiných faktorech.

  2.  Kde zvíře tráví většinu času – Velkou roli v oblékání psů hraje prostředí, ve kterém tráví většinu svého dne. Jiná reakce na nízké teploty bude u psa žijícího v kotci, a naopak u psa, který vyrůstá v přetopeném bytě.

  3.  Otužilost psa – Stejně jako lidé, i psi jsou schopni zvyknout si na nižší teploty vlivem otužování. Začínejte pomalu a nevystavujte psa žádným šokům.

  4. Věk psa –  S přibývajícím věkem se psi stávají choulostivější. Je tedy potřeba zvážit, kdy začne obleček potřebovat.

  5. Onemocnění - Stejně jako věk, i onemocnění (zejména pohybového aparátu) jsou důvodem, proč psa začít oblékat.

  6.  Rozdílnost procházek – Pokud se svým psem jdete cestou sportu, je rozhodně vhodné ho před aktivitou prohřát. K tomu vám obleček skvěle pomůže. To stejné platí i po dokončení tréninku. Naopak u klasické procházky můžete vyzkoušet, co vašemu psovi více vyhovuje.

  7. 15 a méně stupňů – Zvolili jste variantu oblékání vašeho psa? Pokud ano, tak přibližná teplota, podle které se lze orientovat, je právě 15 °C.

  8. Déšť - Nejen chlad, ale i déšť může být důvodem oblékání psa. Na klasickou procházku v dešti není obleček potřeba. Pokud se však jedná o chladnější počasí a pes je venku déle, je obleček na místě.

  9. Vnímejte svého psa – Každý pes, stejně jako člověk, je originál. Zkuste se po pročtení těchto rad zamyslet, co bude sedět vašemu psovi, jelikož právě vy ho znáte nejlépe. Myslete na to, že každou zimu může vnímat naprosto jinak.

Zdroje: pejskarium.cz, usmagazine.com, zena-in.cz, iconiq.cz

KAM DÁL: Jedeme na lyže a snowboard: Lékařka radí, jak předejít zraněním.