Karel Diviš

Diviš podporuje solidaritu s ukrajinskými uprchlíky, ale upozorňuje, že by se nemělo zapomínat i na pomoc českým lidem
  |   osobnost

Karel Diviš v lednu 2022 oznámil, že bude kandidovat na prezidenta České republiky v prezidentských volbách 2023. Dne 4. listopadu 2022 na své tiskové konferenci Diviš uvedl, že se mu podařilo nasbírat 60 tisíc podpisů občanů.

Ministerstvo vnitra kandidaturu na prezidenta podanou Karlem Divišem 25. listopadu 2022 nezaregistrovalo s tím, že má chyby v podpisech získaných od občanů, po přepočtu mu chybělo 116 podpisů. 13. prosince 2022 však Nejvyšší správní soud rozhodl o dodatečné registraci jeho kandidátní listiny. Soud totiž zjistil, že Ministerstvo vnitra nesprávně vyhodnotilo minimálně 34 záznamů. Po jejich započtení  se průměrná chybovost snížila natolik, že jeho kandidátní listina byla podpořena minimálně 50 007 občany.

Diviš je podnikatel v informačních technologiích. V roce 2001 založil firmu IDC-softwarehouse, která vytvořila první letenkový portál ve střední a východní Evropě Letuska.cz. Dnes se věnuje vývoji softwaru, provozování datových center a správě firemních informačních technologií.

V letech 1995 až 2016 působil jako externí redaktor sportovní redakce České televize, coby moderátor pokrýval například Zimní OH 2010 ve Vancouveru nebo MS ve fotbale 2010.

Je absolventem Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy v oboru matematika a management (1999, Mgr.); Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy v oborech ekonomie se specializací na kapitálové trhy (2003, Mgr.) a ekonomie (2003, PhDr.).

Vybrané články na téma "Karel Diviš":
Karel Diviš připomíná ukrajinského prezidenta Zelenského. Bez zkušeností, veden někým ze zákulisí

Prezidentský kandidát Diviš: Vizionář, nebo bláhový snílek? Proč ho (ne)volit