Saunování má řadu zdravotních výhod, také pomůže zrychlit hubnutí

Saunování nám může pomoci mimo jiné i zmírnit symptomy astmatu
  |   zajímavost

Pravidelné chození do sauny nám pomůže s celou řadou zdravotních neduhů a navíc také podporuje celkové zdraví. Saunování má ale také svá rizika a rozhodně není vhodné pro každého. Víte, na co byste si měli dát pozor?

Mezi hlavní přínosy saunování patří podle Medical News Today relaxace a podpora kardiovaskulárního zdraví.

Sauna je vytápěná většinou na teplotu pohybující se v rozmezí 70 až 100 °C. Existuje celá řada nejrůznějších druhů saun, které se od sebe liší především svou vlhkostí. V tradičních finských saunách se vlhkost vzduchu pohybuje pouze kolem 10 až 20 %, např. v saunách tureckého stylu je ale vlhkost mnohem vyšší.

Relaxace

Jedním z největších benefitů a také důvodem, proč mají saunování v oblibě desetitisíce lidí po celém světě, jsou její relaxační účinky.

Běhen saunování se zlepšuje náš krevní oběh a náš nervový systém se stává mnohem aktivnějším, snaží se totiž vyrovnat teplotu v našem těle. Dochází také k uvolnění napjatých svalů, a to i těch na obličeji. Všechny tyto procesy přispívají k navození pocitu relaxace a dokonce nám mohou i pomoci k lepšímu spánku.

Úleva od bolesti

Saunování může pomáhat také jako účinný nástroj k úlevě při bolesti. Při saunování se naše krevní cévy uvolňují a rozšiřují, což zvyšuje množství krve, které jimi protéká. Pomáhá to s uvolněním bolavých svalů a kloubů.

Saunování je také vhodné pro lidi, kteří trpí chronickou bolestí nebo artritidou. V takovém případě je ale nutné saunu navštěvovat pravidelně.

Hubnutí

Od věci samozřejmě není ani hubnutí. Saunování pomůže spálit několik kalorií navíc, což se před Vánoci rozhodně hodí. Pomocí této příjemné činnosti se také můžete zbavit bolesti svalů spojených s náročným cvičením a zrychlit jejich regeneraci.

Astma

Pravidelná návštěva sauny se doporučuje i lidem trpícím astmatem, saunování totiž zmírňuje symptomy tohoto chronického onemocnění.

Sauna není pro každého

Saunování má sice celou řadu benefitů, ale rozhodně není vhodné pro každého. Lidé trpící jakýmkoliv kardiovaskulárním problémem by se před používáním sauny měli poradit se svým praktickým lékařem, to samé platí i pro těhotné ženy.

Zdroj: Medical News Today, Healthline

KAM DÁL: Recept na ty nejlepší perníčky. Udržet je dlouho vláčné vám pomůže jednoduchý tip.

Klíčová slova: