Japonský atlet Kanaguri dokončil maraton za 54 let, doma je za hrdinu

Japonští maratonci, Kanakuri s býlími šortkami
  |   zajímavost

Japonský běžec Šizo Kanaguri je doma nazýván otcem maratonu. A to přesto, že při své účasti na olympijských hrách maraton vůbec nedokončil. To se mu podařilo až o 54 let později. Jeho příběh o vytrvalosti a cti fascinuje dodnes.

Kanaguri se narodil ve městě Tamana v provincii Kumamoto. V roce 1911 se kvalifikoval jako účastník olympiády ve Stockholmu, která se konala o rok později. Byla to nesmírná čest pro mladého závodníka, přestože nad celou kvalifikací visely otazníky. Domácí kvalifikační běh měl totiž jen 40 kilometrů a byl kratší než ten olympijský. Aby toho nebylo málo, noviny psaly, že Kanaguri zaběhl maraton v novém rekordu 2 hodiny 32 minut, což by byl nový světový rekord. Očekávání tak byla ze strany veřejnosti velká a Kanaguri byl považován za jednoho z velkých favoritů. Jenže věci byly trochu jinak.

Jako jeden z pouhých dvou japonských atletů se tak vypravil do Švédska. Cesta trvala celých 18 dní a byla velmi vyčerpávající. Nejprve Kanaguri plul lodí a poté cestoval Transsibiřskou magistrálou. Pět dní se dával dohromady z následků dlouhé cesty. V Sollentuně, kde se maratonský běh odehrával, panovalo onoho dne 25stupňové vedro. Polovina závodníků trpěla hypertermií, mezi nimi i Kanaguri.

Ze závodu uprchl, hledali ho marně

Oslabený Kanaguri někde v průběhu trati omdlel vyčerpáním a probral se v péči místní farmářské rodiny. Atlet byl nesmírně zahanben svým selháním a tak, aniž by informoval sportovní komisaře nebo kohokoliv z vedení závodu, odjel rychle zpět do Japonska. Nikdo ho neviděl v cíli, pátralo se po něm a ve Stockholmu ho dokonce prohlásili na nějakou dobu za nezvěstného.

V roce 1967 dostal od jedné švédské televize nabídku, aby doběhl svůj tehdejší maraton a dokončil tak závod. Kanaguri souhlasil a tak dokončil nakonec svůj maratonský běh v čase 54 let, 8 měsíců, 6 dní, 5 hodin a 32 minut. „Byl to dlouhý výlet, za který jsem se stihl oženit, mít šest dětí a deset vnoučat,“ řekl po dokončení maratonské tratě Kanaguri.

Celoživotní propagátor maratonů

Kanaguri ovšem mezitím odběhl mnoho jiných maratonů. Na olympiádě v Antwerpách doběhl na 16. místě, na další olympiádě sice startoval, ale závod nedokončil. Byl ale velkým propagátorem dálkových běhů a vytrvalostních soutěží. Stál u zrodu tradičního Hakone Ekiden Maratonu, který se běží v Japonsku od roku 1920. Od roku 2004 nese hlavní cena pro vítěze Kanaguriho jméno. Kanaguri zemřel v roce 1984 v Japonsku.

Zdroj: vintag.es., ozy.com

KAM DÁL: První olympijský maraton skončil katastrofou, závodníci většinou nedoběhli.

Klíčová slova: