Kocoviny se můžete zbavit téměř okamžitě. Mezi nejlepší vyprošťováky patří vejce a jogurt

S kocovinou vám pomohou mimo jiné i míchaná vajíčka s celozrnným pečivem
  |   zajímavost

S obdobím Vánoc se pojí i vánoční večírky, oslavy s přáteli a nikdy nekončící připíjení na pohodové svátky a šťastný nový rok. Spotřeba alkoholu v období Vánoc zkrátka strmě stoupá a spolu s ní i nepříjemná kocovina.

Na vánočním večírku či u slavnostní tabule má problém se připíjení vyhnout i zapřisáhlý abstinent. V období Vánoc se spotřeba alkoholu celé řady lidí dokonce i několikanásobně zvyšuje. Svůj podíl na tom mají také návštěvy u příbuzných, kteří si celý rok schovávali ve spíži flašku třeba domácí slivovice.

Spolu s vánočními oslavami je tak v plném proudu i sezona bolestivých kocovin, které nás mohou zcela vyřadit z běžného fungování. Naštěstí ale existuje hned několik tipů, jak si od tohoto nepříjemného stavu spolehlivě, jednoduše a hlavně rychle ulevit.

Vydatná snídaně

Tím možná nejlepším způsobem, jak se zbavit paralyzující kocoviny, je vydatná snídaně, informuje Healthline.

Bohužel v takové chvíli na snídani nemá většina z nás ani pomyšlení a při pouhé zmínce jakéhokoliv jídla se náš stav zdánlivě mírně zhoršuje, opak je ale pravdou. Příprava výživné snídaně po vánočním večírku se vám vyplatí, je totiž jedním z nejúčinnějších léků na kocovinu.

S kocovinou totiž často souvisí nízká hladina cukru v krvi, vydatná snídaně vám ale pomůže ji opět vyrovnat a zmírnit tak některé příznaky kocoviny, které může nízká hladina cukru v krvi zhoršit. Mezi příznaky, které vás bez výživné snídaně budou trápit o něco déle, je mimo jiné i slabost a únava.

Metabolická acidóza

Při konzumaci alkoholu dochází v našem těle mimo jiné také k narušení chemické rovnováhy v našem krevním oběhu, což může způsobit metabolickou acidózu. Tento stav se vyznačuje zvýšenou kyselostí naší krve a může nám způsobit celou řadu velmi nepříjemných problémů, mezi které patří mimo jiné nevolnost, zvracení a únava.

Dokonce i s metabolickou acidózou vám může pomoci obyčejná snídaně. Tento nepříjemný stav totiž také souvisí s příliš nízkou hladinou cukru v krvi.

Po nadměrné konzumaci alkoholu je také nutné do našeho těla doplnit vitamíny a minerály, které jsme ztratili. Nejjednodušším způsobem, jak toho docílit, je se při výběru naší snídaně po večírku plného panáků a skleniček vína zaměřit zejména na to, aby šlo o výživný typ snídaně, a vyhnout se prázdným kaloriím, tedy vysokokalorickým pokrmům s minimálním množstvím prospěšných živin.

Studie naznačují, že zmírnit příznaky kocoviny nám může pomoci mimo jiné i L-cystein, neboli typ aminokyseliny, který můžeme najít v jogurtech, ve vejcích a v ovsu, a zinek, který najdeme mimo jiné v mléčných výrobcích. Vysoké množství zinku obsahují také vejce, ořechy, semena a celozrnné výrobky.

Jaký typ snídaně zvolit?

Pokud si dokonce ani s výčtem potravin, které je ideální do snídaně proti kocovině zahrnout, nevíte rady, nezoufejte. Máme pro vás několik tipů:

  • Snídaně 1

Dvě volská oka na celozrnném toastu s avokádem a ovocný salát (libovolné kousky nakrájeného ovoce v bílém jogurtu)

  • Snídaně 2

Omeleta se zeleninou s plátkem celozrnného chleba či toastu

  • Snídaně 3

Pro milovníky sladké snídaně: Celozrnný chléb/toast s mandlovým nebo arašídovým máslem ozdobený plátky banánu

  • Snídaně 4

Pro nadšence do snídaňových nápojů: Lahodné smoothie s kokosovou vodou, lesním ovocem, proteinovým práškem, čerstvým špenátem a avokádem

Zdroj: NBC NewsHealthline

KAM DÁL: Brambora je nejpodceňovanější zelenina: Pomůže i s přejídáním.

Klíčová slova: