Bašta opsal taktiku od prezidenta Zemana? Má s ním hodně společného, rozebral ho expert na komunikaci

Prezidentský kandidát Bašta byl v letech 1998–2000 ministrem bez portfeje ve vládě Miloše Zemana
  |   analýza

Jediný vlastenecký kandidát na prezidenta. Tak sám sebe popisuje Jaroslav Bašta. V rámci SPD je to něco jako zaklínadlo. Realita bývá často velmi odlišná. Jak se tento bývalý disident, kterého to dnes táhne spíš do Ruska, projevuje? Jak ho vidí expert na komunikaci a řeč těla Petr Vojnar?

První kolo volby prezidenta je naplánováno na 13. a 14. ledna příštího roku. Bývalý velvyslanec v Rusku a na Ukrajině má jen minimální šance na postup do kola druhého. Možná i proto, že svoji kandidaturu neopřel o podpisy občanů, ale spolehl se na podpisy dvaceti poslanců SPD včetně toho svého.

Kandidáti na prezidenta

Bašta silně vystupuje proti současné vládě, kritizuje i Evropskou unii. V některých věcech sází na to samé, s čím dvakrát uspěl Miloš Zeman. „Oproti ostatním kandidátům působí jako "zpomalený film" a "obyčejný muž z lidu",“ říká pro Čtidoma.cz Petr Vojnar. Se současnou hlavou státu má ale společného mnohem víc.

Odborník na komunikační dovednosti pro náš web postupně hodnotí všech devět prezidentských kandidátů, hodnocená kritéria budou vždy stejná (první dojem, postoj/gesta, mimika, oční kontakt, vitalita, reakce/pohotovost, rétorika, celkové působení). Jak si podle experta vede Jaroslav Bašta?

Petr Vojnar
- specialista na komunikační dovednosti a mediální prezentaci, profesionální řečník a moderátor
- ve své praxi se zabývá primárně školením a tréninkem rétoriky, sebeprezentace, přípravou na veřejná vystoupení nebo vystupování před kamerou
- přednáší a pořádá workshopy či školení nebo semináře pod hlavičkou Akademie SEBA – akademie sebevědomého řečníka
- mezi jeho klienty patří mj. firmy a společnosti, top manažeři, ředitelé firem, profesionálové z médií, politici či prezidentští kandidáti

První dojem

Na první dojem pan Bašta působí a věřím, že je to záměr, stylem jsem jeden z vás. "Obyčejný starší moudrý pán", který chce být prezidentem ožebračovaných, jak sám říká. Obléká se střídmě, klasicky, občas však vypadá lehce zanedbaně. Vousy i vlasy standardně zastřižené a upravené, bohužel ale také ne vždy dokonale. Oproti ostatním kandidátům působí jako „zpomalený film“ a "obyčejný muž z lidu".

Postoj/Gesta

Postoj a posed není tak pevný a přímý jako u ostatních kandidátů. Gesta používá úsporná, lehce toporná, šablonovitá, unavená. Hlava mu často padá na pravou stranu, což nejen, že deformuje perspektivu obličeje ze strany pozorovatele, ale také podporuje pochybnosti o jeho fyzické kondici.

Mimika a oční kontakt

Oční kontakt udržuje spíše méně než více, bloumá po prostoru, občas uhýbá pohledem, občas si také lze všimnout skelného pohledu a neaktivní mimiky. Padlá horní víčka po většinu času znemožňují protistraně přímý oční kontakt. To vše může opět vytvářet domněnky neupřímnosti či podlomeného zdraví.

Vitalita

Jako jediný z prezidentských kandidátů hned na první pohled působí, že není úplně v perfektním zdravotním stavu. Roli samozřejmě hraje jeho vyšší věk. Má výrazný třes v horní polovině těla, pravá ruka při některých gestech či pohybech vypadá jako částečně ochrnutá, celkové držení těla není nejpevnější a hlas se při rozhovorech slyšitelně třese.

Jaroslav Bašta
- za normalizace disident, politický vězeň a signatář Charty 77
- koncem roku 1994 se stal členem ČSSD
- bývalý velvyslanec v Rusku a na Ukrajině
- od října 2021 je poslancem za hnutí SPD

Reakce a pohotovost

V debatách reaguje na první pohled pohotově, ale pomalé tempo vyjadřování a odbíhání od tématu může působit vyhýbavým dojmem. Pan Bašta díky tomu, že je vzdělaný a má široké znalosti a rozhled, rád zahlcuje a zneprůhledňuje přímé odpovědi mnohými citacemi a různými odkazy. To sice působí sofistikovaně, ale jako zkušený politik se tím vyhýbá konkrétní odpovědi na nepříjemnou otázku.

Rétorika

Na první dojem s ne úplně skvělou fyzickou kondicí koresponduje i ne zcela zdatná artikulace. Vytváří to zdání prodělané nemoci či lehké mozkové mrtvice. Jeho rétorika je tak neaktivní, pomalá, nejistá, má nekoncentrované vokály (samohlásky) a nedoslovuje některé konsonanty (souhlásky). Laicky řečeno, působí  "opilým" dojmem. Což je terminus technikus, v žádném případě neobviňuji pana Baštu z jakékoliv intoxikace. Zde je také možná souvislost s jakoukoli medikací.

Tím je narušená i plynulost řeči ("leze to z něj jak z chlupatý deky"), často v rámci odpovědí také odbíhá do jiných hesel (tzv. google syndrom) a pro posluchače se tak může ztrácet kontinuita či smysl odpovědi. Tato taktika se také občas používá, když chcete zamlžit gró vaší odpovědi, aby se v tom posluchač tak trochu ztratil.

Celkový dojem

Celkově se pan Bašta snaží působit rozvážným dojmem moudrého muže, kterým díky své bohaté politické kariéře, vzdělání a přehledu beze sporu je. Jako důstojný a klidný prezident všech. Co ho však zrazuje, je zpomalená rétorika i řeč těla i celkově unavené působení v prostoru.

Rozhovory s prezidentskými kandidáty a další články na téma "prezidentská volba" najdete zde.

KAM DÁL: Vláda může šetřit, ale nechce. Naše dluhy nikdo nezaplatí, bude to jen horší, připustil ekonom.