Zbavte se lupů: Pomůže i obyčejný jablečný ocet

Zbavit se lupů vám pomůže mimo jiné i jedlá soda
  |   zajímavost

Chladné venkovní počasí si vybírá svou daň nejen na pokožce našeho těla, která je v zimních měsících mnohem sušší než po zbytek roku, ale i na pokožce hlavy. Řada z nás má proto v zimních měsících problémy s lupy. Naštěstí existuje celá řada jednoduchých a levných způsobů, které vám pomohou se jich zbavit.

Lupy jsou bílé šupinky kůže nacházející se na naší vlasové pokožce, které poté vypadávají z našich vlasů nebo zůstávají u jejich kořínků. Lupy mohou být nejen nevzhledné, ale také velmi nepříjemné, pojí se totiž s nepříjemným svěděním nebo brněním pokožky hlavy.

S lupy se setkáme zejména u lidí, kteří trpí seboroickou dermatitidou, zvýšenou citlivostí pokožky hlavy nebo zkrátka jen zvýšenou suchostí kůže, která může být způsobena právě chladem. Naštěstí existuje hned několik léty prověřených způsobů, jak se lupů jednoduše, rychle a levně zbavit. Nepotřebujete k tomu totiž kupovat žádné speciální přípravky. Postačí vám ingredience, které už s největší pravděpodobností máte doma.

Kokosový olej

Tento druh oleje má doma téměř každý z nás. Kokosový olej můžete použít v kuchyni, ale také k vyživení vaší pokožky, a to včetně té vlasové. Tento druh oleje tedy můžete použít mimo jiné i jako přírodní lék na lupy.

V případě, že máte problém s lupy, je nutné předcházet vysoušení vaší vlasové pokožky, to totiž problém s lupy zhoršuje. Kokosový olej mimo jiné přispívá také k léčbě ekzému a dalším onemocněním, které mohou stát za vznikem lupů.

Ideální je tedy pravidelně aplikovat kokosový olej na vaši vlasovou pokožku těsně předtím, než si budete mýt vlasy, nechat ho na pokožce několik minut působit a poté pokračovat v mytí vašich vlasů tak, jak jste zvyklí.

Aloe vera

Dalším účinným pomocníkem při tvorbě lupů je aloe vera. Gel z této rostliny pomáhá s léčbou popálenin, psoriázy a dokonce i oparů, pomůže vám ale i zbavit se lupů a nepříjemného svědění v oblasti pokožky hlavy.

Ideální je podobně jako u kokosového oleje tento gel aplikovat na pokožku hlavy těsně předtím, než si budete mýt vlasy, nechat ho několik minut působit a poté ho smýt.

Jablečný ocet

Lupů vás může účinně zbavit mimo jiné i jablečný ocet. Kyselost octa totiž podporuje uvolňování odumřelých kožních buněk, jablečný ocet navíc také vyrovnává pH naší pokožky a bojuje tak nejen proti lupům, ale i proti vzniku plísní.

Nikdy ale na pokožku hlavy neaplikujte ocet v jeho nezředěné podobě. Ideální je jablečný ocet zředit vodou, a to minimálně v poměru 1:4 a poté si s ním polít pokožku hlavy. Zředěný ocet nechte na pokožce hlavy několik minut působit a potom ho smyjte.

Jedlá soda

S lupy a svěděním vám pomůže dokonce i obyčejná jedlá soda, funguje totiž jako jemný peeling, který nám může pomoci odstranit odumřelé kožní buňky z naší vlasové pokožky. Tímto způsobem můžeme nejen zmírnit výskyt lupů u kořínků našich vlasů, ale také nepříjemné svědění, které se s ním pojí.

Ideální je vlasy namočit, vmasírovat jedlou sodu k jejich konečkům, nechat ji 1-2 minuty působit a poté pokračovat s mytím vlasů tak, jak jsme zvyklí.

Zdroj: HealthlineIndian Express

KAM DÁL: S usínáním vám pomohou běžné druhy ovoce. Patří mezi ně ananas i kiwi.

Klíčová slova: